Kysymys

Hei! Paistoin pannulla seesaminsiemeniä, chiliä ja valkosipulia ja haistoin seosta ja aloin yskiä kamalasti ja kurkkua kuivasi ja ahdisti ja hengitys ja puhe pätki ainakin yli tunnin ajan. Mistä voi johtua?! Olin maistanut seesaminsiemeniä ja suklaata ennen tätä astmakohtausta. En syönyt ruokaa kun mieleen tuli ajatus, että jos olen allerginen tälle ruoalle. :( Olin siis tekemässä wokkia ja se on mun lempiruoka, jota teen usein eikä mitään vastaavaa ole ennen sattunut! Voiko olla, että ne voimakkaat hajut vaan kävi henkeen? Mulla on paljon allergioita muttei näille aineille pitäisi olla, sillä mulle tehtiin puolisen vuotta sitten allergiasairaalassa prick-testit ja kaikki kolme näytti nollaa. Uskallanko tehdä ruokaa uudestaan ja syödä? Haistelematta. Kiitos jo etukäteen! - Maiju

Vastaus

Todennäköisesti kyseessä oli chilin aiheuttama reaktio, sillä chilissä on kapsaisiinia, joka paikallisesti iholle tai limakalvoille laitettuna ärsyttää voimakkaasti. Oireiden kestokin sopii siihen. Seesamiallergia on Suomessa todella harvinainen, mutta sadan prosentin varmuudella ei sitäkään voi ilman uutta testiä poiskaan sulkea. 
Vastaus lyhyesti: Reaktiota ei ruuan syömisestä tule noin 99,8%:n todennäköisyydellä.


27.09.2015

 

« Takaisin