Kysymys

Mikä on nykysuositus koiran hankinnasta tai hankkimatta jättämisestä allergiakotiin? Perheessämme yhdellä ollut lapsuusiässä ns. "rasitusastma" ja myöhemmin itse havaittu kissa-, koivu- ja pujoallergiat. Lapsella siitepöly- ja eläinallergioita, koira-allergiaa ei ole todettu, mutta joistakin yksilöistä saanut lieviä oireita. Kissa-allergia ollut pahempi. Allergioista huolimatta pystyy lähes oireetta viettämään pitkiä aikoja hevostalleilla ja yöpymään eläinkodeissa (hevos- ja heinäallergiat todettu testeissä).

Nyt haaveilemme koirasta ja parin tunnin tapaamisilla haaveilemamme rodun edustajista ei ole oireita tullut. Pystyykö mitään todennäköisyyttä sanomaan allergioiden pahememiselle, jos kotiin tulee koira? Tai missä tapauksessa on syytä välttää koiranottoa, ettei allergiselle esim. puhkea astma?

Vastaus

Koira-allergian pahentumisen riski on sen verran iso, että minä jättäisin koiran hankkimatta. Koirankaipuuta voi lieventää esimerkiksi kouluttautumalla 'dogsitteriksi', joka ulkoiluttaa ja hoitaa koiria silloin, kun isäntäväki on matkoilla eikä lemmikki pääse mukaan. Herkistymis/astmavaaran prosenttilukua ei tiedetä eikä sillä ole yksilön kannalta merkitystäkään.


06.09.2015

 

« Takaisin