Kysymys

Kuinka harvinaista on, että kananmuna-allergia puhkeaa aikuisiässä? Itselleni kävi niin yli 30-vuotiaana. Allergia on todettu sekä prick-testillä että verikokeessa. Raaka kananmuna aiheuttaa välittömästi suun limakalvojen kirvelyn ja vatsakivun, mahdollisesti myös ihottuman viiveellä (atoopikko ei aina tiedä, mistä ihottuma johtuu). Kypsää kananmunaa siedän paremmin. Lääkärit ovat kehottaneet allergiasta huolimatta syömään kypsennettyä munaa, jotta jäljellä oleva sietokyky pysyy yllä, mutta kukaan ei tähän mennessä ole osannut neuvoa, millaisia määriä ja kuinka usein? Olisiko vinkkiä?

Vastaus

Kananmuna-allergian puhkeaminen aikuisiällä on harvinaista, prosenttimääriä ei tunneta. Yli 90 % pystyy syömään kypsennettyä munaa (keitetty, paistettu, leivonnaisissa) melko vapaasti. Siedätyksen kannalta se olisikin toivottavaa. Laajempia tutkimuksia viikoittaisista altistuskerroista ei ole tehty, mutta 2-3 kertaa viikossa on yleisen käsityksen mukaan riittävä.


06.09.2015

 

« Takaisin