Kysymys

Hei, nelivuotias tyttäreni on allerginen pähkinöille ja mantelille. Saa niistä anafylaktisia oireita ja siksi meillä epipen ja antihistamiini aina mukana. Ristiallergiat hämmentävät minua. Tuleeko meidän välttää esim. pinjansiementen syömistä tai seesamin siemeniä, kun ovat listattu pähkinöiden kanssa ristiallergiat-listaan? Toinen askarruttava asia on manteliöljyä sisältävä käsisaippua, jota olemme käyttäneet aina silloin tällöin tytön elämän aikana. Voiko manteliöljyä sisältävästä käsisaippuasta saada allergisen reaktion, jos sitä joutuu suuhun esim. jos käsiä ei huudeltu saippuan jäljiltä kunnolla? Voiko manteliöljyä sisältävästä käsisaippuasta tulla manteliallergiselle oireita pelkän ihokosketuksen myötä? Kolmas minua askarruttava asia liittyy allergisen tyttäremme pikkuveljeen. Onko pikkuveljellä jotenkin suurentunut todennäköisyys nimenomaan samoihin allergioihin isosiskonsa kanssa? Kuinka todennäköistä siis on, että kaksivuotias pikkuveli olisi myös pähkinöille ja mantelille allerginen? Kiitos vastauksista etukäteen!

Vastaus

Ns. pähkinäallergia tarkoittaa yleensä allergiaa saksan- ja hasselpähkinöille. Valtaosa niille allergisista ei reagoi muihin pähkinöihin. Manteliallergisia on vähän, ja hekin ovat yleensä allergisia koivulle. Eri pähkinät, joihin joskus myös pinjansiemen luetaan kuuluvaksi, pitäisikin testata erikseen, ettei tulisi turhia ruokarajoituksia ja pelon aiheita. Manteliöljy, kuten muutkin öljyt sisältävät yleensä niin vähän valkuaista, ettei niistä saa oireita.  
Saippuan käyttö on turvallista. Jos siitä tulee iholle jotakin, se on kosketusnokkosihottumaa, eikä vaara anafylaktisesta reaktioista ole kuin teoreettinen. Pikkuveljellä on vähän tavallista suurempi riski tulla samalla tavalla allergiseksi kuin siskonsa. Mihinkään välttämisruokavalioon ei kuitenkaan pidä ryhtyä etukäteen.


16.06.2015

 

« Takaisin