Kysymys

Hei! Olen 26-vuotias nainen. Olen allerginen muutamalle siitepölylle ja eläimelle, sekä lukuisille ruoka-aineille, kuten lehmänmaidolle, mausteille, tuoreille vihanneksille ja hedelmille, kananmunalle yms. Olen atoopikko, ja oireilin vain hieman lapsena, ei allergioita tuolloin. Vasta murrosiässä alkoi paha ihottuma ja huomasin olevani allerginen. Lopulta ihottuma parani melkein täysin ilmeisesti osittain iän myötä, ja suurelta osin koska löysin ruoka-aineallergiani. Tästä kiitos verikokeen vasta-aineet, joista sain vinkkiä mitä ruokia kannattaisi kokeilla jättää pois. Alunperin oireilin siis iholla, laajoin ja elämää rahoittavin iho-oirein.

Nyt ihoni voi melko hyvin, mutta vältettävien ruokien lista on pitkä. Olen kokeillut muutamia silloin tällöin ja olenkin saanut takaisin mm. perunan ja vehnän, joille olin aivan selvästi ennen allerginen. Nykyään oireina hengitystieoireet, huimaus, ’outo olo’, huulten kutina ja ihottumaläntit. Olen kerran saanut pahemman reaktion, jonka vuoksi kävin päivystyksessäkin, meinasin pyörtyä aina kun nousin ja hengitys vinkui, ääni muuttui yms. Tämä reaktio johtui ilmeisesti mausteesta. Vähän aikaa sitten kokeilin rohkeasti pienen palan raakaa omenaa jonka jälkeen huimasi ja tuntui pitkään että taju lähtee, oksetti ja oli kamala olo. Kurkku ei kuitenkaan turvonnut niin etten olisi saanut henkeä.

En siis vältä turhaan, olen oikeasti allerginen monelle. Haluaisin silti purkaa listaani jotta en vältä turhaan, allergiani kuitenkin rajoittavat jokapäiväistä elämääni kovin. En uskalla kokeilla yksin kuin joitain, enkä tiedä mistä aloittaa. Aina puhutaan miten turhia prick-kokeet ja verikokeet ovat, koska oireet kertovat totuuden. Mutta jos ei uskalla kokeilla? Kannattaisiko minun pyytää julkisen terveydenhuollon puolelta laajat iho ja veritestit jotta tietäisin mitä uskaltaisin kokeilla ja mille todennäköisesti olen vakavammin allerginen? Tehdäänkö yleisellä puolella testejä kuinka mielellään?

Asia on vaivannut minua vuosia ja koko allergia-asia on ollut henkisesti raskas, koska joudun aina miettimään uskallanko syödä. Toivoisin siis että voisin turvallisesti selvittää mitä uskallan syödä ja kokeilla.

T. Neuvoton

Vastaus

Allergioiden selvittely ja ruokavalion laajentaminen on tehtävä yhdessä lääkärin kanssa. Se edellyttää pitkäaikaista ja toimivaa lääkärisuhdetta. Se onnistuu sekä julkisella että yksityisellä puolella. Iho- ja verikokeet antavat viitteitä siitä, mitä olisi hyvä välttää ja mitä voi kutakuinkin turvallisin mielin syödä. Siispä terveyskeskuksen kautta sairaalan poliklinikalle!


02.11.2011

 

« Takaisin