Kysymys

Olen ollut siitepölyallergikko 18-vuotiaasta asti, nyt olen 59v. Ristikkäis-allergiat ovat vuosien myötä lisääntyneet. Nyt muutama vuosi takaperin myös raaka porkkana alkoi tehdä oireita, en uskalla syödä mitään missä on porkkanaa. Kypsänä voin sitä syödä, mutta en tiedä kypsyysastetta, mistä oireet alkavat, enkä uskalla sitä enää kokeilla. Kuinka yleinen on raa'an porkkanan allergia ja mistä se johtuu?

Vastaus

Noin joka toinen koivuallerginen saa oireita raa'asta porkkanasta. Oireiden voimakkuus riippuu elimistön yleisestä herkkyydestä siten, että touko-syyskuussa oireita tulee helpommin kuin talvella. Kyseessä on ns. ristiallergia. Porkkanassa on samoja allergeenisia valkuaisia kuin koivun siitepölyssä. Se, ettei jokainen koivuallerginen saa oireita porkkanasta, johtuu siitä, että allergiaa aiheuttavia valkuaisia on useita, ja ihminen reagoi vain yhteen tai muutamaan niistä. Kuumentaminen tuhoaa suuren osan allergeeneista.


01.05.2015

 

« Takaisin