Kysymys

Valkojäkäläihottuma kondomista? Minulla on aikanaan diagnosoitu ihotautilääkärin toimesta valkojäkäläihottuma esinahan päässä, joka aiheutui kondomin käytöstä. Ongelma hävisi Dermovat-kortisonivoiteella, vaikka valkoiset arvet jäivätkin. Ongelma kuitenkin alkaa aina uusiutua, jos käytän kondomia ja häviää Dermovat voiteella. Haluaisin kovasti tietää, mikä aine kondomissa voi aiheuttaa valkojäkälän ja minkälaisia kondomeja minun tulisi käyttää, jotta ongelmaa ei ilmenisi? Jos kondomit ovat tällaisia haitallisia, miten minun ylipäätään tulisi huolehtia sukupuolitaudeilta suojautumiselta?

Vastaus

Valkojäkälä ei aiheudu kondomista. Sen syy on epäselvä, mutta se kuuluu ns. autoimmuunitauteihin. Sen tavallisin hoito on erittäin vahva kortisonivoide, joihin Dermovatkin kuuluu. Tauti pyrkii aktivoitumaan omia aikojaan. Sitä voidaan hoitaa kuuriluonteisesti samalla voiteella. Joskus käytetään Protopic-voidetta
(reseptivalmiste) ehkäisyhoitona. Jos vaiva on esinahassa eikä terskassa, ympärileikkauksella (esinahan poisto) vaivasta pääsee kokonaan eroon. Sitä kannattaa harkita.


19.04.2015

 

« Takaisin