Kysymys

Moikka! Minulla on nyt hieman erikoinen kysymys, voiko ihminen olla allerginen toiselle ihmiselle?

Olen 25-vuotias nainen ja kärsinyt atooppisesta ihosta sekä erinäisistä allergioista teini-iästä saakka. Useiden vuosien ajan iho-oireilleni yritettiin löytää syytä, mutta lopulta lääkärit totesivat, ettei atooppinen ihoni välttämättä tarvitse syytä reaktioonsa, välillä se vain menee paremmaksi ja välillä huonommaksi. Parin viime vuoden aikana olen kuitenkin huomannut, etten enää ole niin allerginen esimerkiksi eläimille, kuin olin ennen ja iho-oireetkin olen alkanut saada aika hyvin kuriin.

MUTTA. Tapasin erään ihmisen viime keväänä lomaillessani Aasiassa. Jossain vaiheessa oleskellessani hänen kanssaan aloin saamaan allergiaoireita, lähinnä silmiini jotka vuotivat ja kutisivat kovasti, mutta paranivat kuitenkin silmätipoilla. Tässä vaiheessa en vielä osannut yhdistää reaktiota tapaamaani henkilöön.

Tapasin hänet seuraavan kerran viime kesänä Suomessa, ja sain tähän mennessä pahimman allergisen reaktion, mitä olen ikinä saanut. Heti tavattuamme alkoi ihooni (lähinnä kasvoihin) nousta ihottumaa, joka parin päivän kuluttua oli niin hirvittävä, ettei minua enää tunnistanut samaksi ihmiseksi. Koko naamani oli todella kuiva ja turvonnut noin kaksinkertaiseksi, ihottumaa oli myös muualla kehossa ja silmät muurautuneet umpeen. Sain reaktion lopulta kuriin kortisonilla, silmätipoilla ja allergialääkkeillä.

Tässäkään vaiheessa en vielä käsittänyt, että reaktio oli kyseisestä henkilöstä, mutta kun tapasin hänet taas syyskuussa, tällä kertaa Englannissa, toistui reaktio entistä pahempana. Allergia alkoi silmien vuotamisella, turvotuksella ja kutinalla ja eteni sitten ihottumaksi, kerkesi 10 päivän lomani aikana jo hieman parantuakin, kunnes ryöstäytyi täysin käsistä kahtena viimeisenä päivänä ennen paluutani Suomeen. Koko ihoni oli kuin täysin tulehtunut, todella kuiva ja ihottumainen, naama taas turvonnut tunnistamattomaksi, ja käteni (jotka yleensä ovat atooppisen ihoni pahin paikka) täynnä verisiä halkeamia, sekä silmät todella kutisevat, punaiset ja turvonneet. Palattuani Suomeen marssin oitis lääkärin pakeille (joka myös oli erittäin kauhuissaan tällaisesta reaktiosta ja epäili, että kyseessä voisi olla jokin hajuste tai muu kemikaali kyseisessä henkilössä, jonka seurassa allergia aiheutuu), ja homma saatiin kuriin suht nopeasti sisäisellä kortisonikuurilla, kolmellä eri kortisonivoiteella (yksi käsiin, yksi silmien ympärille ja yksi muualle kehoon).

Nohh, sitten seuraavan kerran tapasin tämän miehen hyvin lyhyesti tammikuussa, joten allergiaa ei kerennyt tulemaan, ennen kuin olin matkalla pois hänen luotaan ja silmäni alkoivat kutiamaan, rähmimään ja vuotamaan samaan tapaan kuin kaikilla edellisilläkin kerroilla. Tätä jatkui pari päivää, mutta meni ohi silmätipoilla.

Nyt tapasin miehen viime viikonloppuna, ja heti ensimmäisenä aamuna herättyäni hänen luotaan oli naamani turvonnut, iho kutiseva ja kuiva ja silmät ummessa. Olin kuitenkin varautunut tähän suurella lääke- ja rasvarepertuaarilla, joten oireet alkoivat jo paranemaan, kun seuraavana päivänä lähdin kohti kotia.

Elikäs. Tässä on nyt epäilty kaikkea mahdollista, homeisesta talosta hajusteisiin, stressiin ja pesuaineisiin. Aluksi olin aikalailla tuon stressireaktion kannalla, sillä pidän tästä henkilöstä kovasti ja saatoin hieman stressata hänen tapaamistaan (olen myös kuullut, että ihastuminen voi aiheuttaa elimistössä täysin samaa hormonituotantoa kuin stressi, onkohan tämä totta?), mutta nyt viimeisillä kerroilla en mielestäni ole stressannut enää, ja olen myös varautunut tilanteeseen. Hajusteet, paikat ja pesuaineet ovat vaihtuneet lähes joka kerta kun olemme tavanneet. Ainakaan samat kemikaalit ei ollut käytössä kun keväällä ensimmäisen kerran tapasimme Aasiassa (siellä tosin reaktioita ei aina tullut, eikä yhtä vahvana, tapasimme useassa maassa useaan eri kertaan). Henkilö on myös muuttanut välissä asunnosta toiseen, joten mikään talossakaan ei oikein voi olla reaktion aiheuttaja, hän ei myöskään omista eläimiä.

Että miten, osaisitkohan yhtään kertoa, että mistä voisi olla kyse? Onko mahdollista, että voin olla allerginen kyseiselle ihmiselle ja jos on, kuinka voin välttää rektiot muutoin, kun välttämällä tätä ihmistä? Kiitos suuresti jo etukäteen!

Vastaus

On melkoisen varmaa, että olet herkistynyt p.o. miehelle. Sellainen on harvinaista. Allergeenina voi toimia toisen henkilön valkuaisaineet, joita on veren lisäksi myös hiessä, syljessä, siemennesteessä yms. On myös mahdollista, että allergeeni on toisen henkilön hiivasienet, erityisesti rasvahiivat. Ne eivät aiheuta tautia, mutta voivat allergisoida. Esimerkiksi Malassezia-rasvahiivoja ihmisellä on 14 eri lajia, muita hiivoja ja sieniä viitisenkymmentä. Jos syynä on jokin niistä, on mahdotonta muuttaa ihon hiivojen ja sienten lajikokoelmaa niin paljon, että se vaikuttaisi ongelmaasi. Jos kyseessä on allergia toisen henkilön valkuaisia vastaan, teoriassa voitaisiin ajatella siedätystä, mutta käytännössä sellainen on onnistunut vain silloin, kun kyseessä on pelkästään siemennesteallergia. Ystävän vaihtaminen lienee siten paras ratkaisu, niin kamalalta kuin se kuulostaakin.


11.03.2015

 

« Takaisin