Kysymys

Hei! Tyttäremme on nyt 2,5 vuotias ja kakka muuttuu keltaiseksi tai sinapin väriseksi, pahanhajuiseksi jos syö vehnää, ohraa tai ruista. Jo pienikin annos löysyttää kakkaa hieman (esim. 1 tuc-keksi) ja haju ja väri muuttuu myös. Jos syö enemmän, aiheuttaa keltaisen ripulin, joka osittain on vetistä, haisee todella happamalle. Käytimme tyttöä yksityisellä lääkärillä 1v 8kk iässä, jolloin verikokeissa ei löytynyt allergiaa eikä keliakiaa. Lääkäri määräsi aloitettavaksi täysin viljattoman kuurin, 3 viikkoa ja tyttö teki elämänsä ensimmäisen kiinteän kakan. Kauraa vatsa sietää. Mistä tiedän, että onko varmasti vaan allergiaa eikä keliakia? Lääkäri epäili allergiaa ja pääosin noudatamme gluteiinitonta ruokavaliota, mutta testailemme satunnaisesti kestääkö vatsa muita viljoja. Jos keliakian testaa uudestaan, minkä ajan pitäisi käyttää kaikkia viljoja, että näkyisi testissä? Aiemmin ripuloi 4-5 kertaa päivässä, gluteiinittomalla ruokavaliolla normaali kakka kerran päivässä. Muutoin perusterve, atooppinen iho, vauvana refluksia, joka paheni kiinteiden ruokien aloittamisen jälkeen.

Vastaus

Jollei keliakiaa tai allergiaa ole löydetty, kyseessä voi olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Sitä on lapsillakin. Allergian ja keliakian mahdollisuus pitäisi kuitenkin tarkistaa uudelleen. Ärtyvän suolen oireyhtymään auttaa ruokavalio, mutta se ei saisi olla liian tiukka. Haiseva ripuli viittaa siihen, että suoliston bakteerifloora olisi muuttunut. Sitä voisi korjata antamalla esim. AB-jugurttia. Suolistonbakteeriflooran muutos ei tapahdu hetkessä; se vie kuukausia. Aloittakaa selvittäminen uudella lääkärikäynnillä.


16.02.2015

 

« Takaisin