Kysymys

Lapsellemme tuli anafylaktinen kohtaus 2-vuotiaana pähkinästä. Olemme välttäneet tähän asti kaikkia pähkinöitä ja manteleita.
Lapsen omalääkäri kuitenkin haluaisi testauttaa pojan verikokeesta vasta-aineet mm. caschew-pähkinälle, maapähkinälle ja hasselpähkinälle. Olen todella epävarma, että mikä hyöty tästä tuloksesta saadaan. Tiedämme, että poika sai cachew-pähkinän murusen, kun hänelle tuli todella nopea anafylaktinen reaktio, joka laukesi adrenaliinilla. Mietin lähinnä sitä, että kuinka varmoja nämä testit ovat? Jos esim. hasselpähkinälle ei tule vasta-ainenousua, niin mitäs sitten? Onko lopputulema se, että meidän pitäisi pojalle (jota en varmasti tee!) antaa rohkeasti hasseklpähkinää? Onko muskottipähkinä ja kookospähkinä pähkinöitä laisinkaan? Niitä ei ole vältetty. Entäs pinjansiemenet? Maapähkinä taitaa olla soijakasvi, mutta uskaltaako sitä kuitenkaan kokeilla antaa suun kautta?

Vastaus

Pähkinäallergian laajuus ei selviä tutkimatta. Tavallisimmat allergeenit ovat hassel- ja saksanpähkinät, mutta kaikki muutkin pähkinät voivat toimia allergeeneina. Ristiallergiaa cashew- ja hasselpähkinän välillä ei esiinny juuri koskaan. Olisi hyvä tehdä ensin verikokeet laajasti ja tarvittaessa myös iho- ja altistuskokeita. Kaikki tehdään lääkärin tiukassa valvonnassa. Turhasta välttämisestä ei ole hyötyä, mutta haittaa siitä voi hyvinkin olla. Ei ole lainkaan harvinaista, että allergia kehittyy vuosien varrella välttämisestä huolimatta - tai siitä syystä. Epävarmuus  kuluttaa henkisesti. Siis rohkeasti kokeisiin!


15.01.2015

 

« Takaisin