Kysymys

Hei! Olen 53 v mies ja olen allerginen mm. pujolle, koivulle ja joillekin ruoka-aineille. Käytän säännöllisesti allergia- ja astmalääkkeitä, vaikka astmaa ei olekaan diagnosoitu. Kalaa olen syönyt koko ikäni ja joskus harvoin olen saanut lohesta allergisia oireita. Vähän aikaa sitten aloin kokeilla kalaöljy-tabletteja. Muutaman viikon päästä aloin saada allergisia oireita; kurkun kutinaa, ihon kutinaa, astmaoireita. Lopetin kalaöljyn käytön ja oireetkin hävisivät. Kokeilin toisen valmistajan kalaöjyä ja sama juttu: oireet tulivat ja hävisivät lopetettuani kalaöljyn.Sen jälkeen olen tehnyt pakaste-seistä kalakeittoa ja syönyt sitä paljonkin saamatta oireita, mutta kirjolohta kun kokeilee graavina tai savustettuna niin taas tulee allergiaoireita. Tekivätkö kalaöljykokeiluni lievästä kala-allergiasta selvästi pahemman? Pystynkö enää milloinkaan syömään lohta? T:Mies 53v

Vastaus

Herkkyys saattaa lisääntyä muutamaksi viikoksi, mutta sitten palataan "normaalitilaan". Lohikalojen allergeenisuudessa on eroja. Siinä missä viljelty kirjolohi voi laukaista allergiaoireita, merilohi puolestaan ei - ja päin vastoin. Mitä pitemmälle kypsytetty kala on, sitä vähemmän oireita. Ennustukseni siis on, että lohi alkaa taas sopia muutaman kuukauden kuluttua. Käyttö kannattaa aloittaa lohikeitolla tai uunilohella.


30.11.2014


 

 

« Takaisin