Kysymys

Hei! Olen 20-vuotias nuori nainen ja olen ollut atoopikko koko ikäni. Yli 2 vuotta sitten aloin saada naamaani vaikeaa allergiaa, joka saatiin kuriin Nizoral-shampoolla (todettiin allergia, en muista mikä mutta IgE vasta-aineet/RASK jotain?) ja Protopic-voiteella. Nyt kuitenkin kyseinen hoito ei enää toimi yhteen kohtaan ihostani. Huulen ja nenän väliin on tullut punainen kutiseva läiskä n.1-3 cm, joka leviää jos siihen ei laita Protopic:ia. Heti kun lopetan Protopicin käytön pariksi päiväksi niin ihottuma tulee takaisin. Tämä kyseinen kohta pääsi kerran todella pahaan kuntoon ja se veresti, hilseili, märki, kutisi vietävästi ja halkeili. Nyt olen saanut kohdan jo näyttämään iholta, mutta vain jos käytän Protopic voidetta päivittäin. Voiko olla, että kyseisessä kohdassa olisi jonkun kaltainen syövän esiaste tai jotain muuta? Vaiva on todella inhottava ja iho tuntuu omituiselta vaikka onkin päälisin puolin kunnossa. Voiko olla että parantumisessa kestää monta kuukautta? Mitä voisin tehdä? Pitäisikö mennä lääkäriin vai jatkaa Protopic hoitoa (ja miten)?
PS. myös läheisellä ystävälläni on samankaltaista ihottumaa juuri samassa kohtaa kuin minulla, voiko kyseessä olla joku tarttuva tauti? En ole myöskään löytänyt netistä mitään samannäköistä ihottumaa kuin tämä. Kiitos vastauksestasi!

Vastaus

Nenän alla oleva sitkeä ihottumaläiskä on tavallisimmin bakteeri-infektion merkki. Sen pitäisi parantua noin 3 viikkoa kestävällä antibiootti-kortisonivoide -hoidolla, esim. Pimafucort emulsiovoiteella kahdesti päivässä. Jos nenässä on karstoja, voidetta on hyvä panna sinnekin, sillä bakteerien pesäpaikka on useimmiten nenässä. Pimafucort-hoidon jälkeen Protopic-voidehoitoa on syytä jatkaa kaksi kertaa viikossa 2-3 kk:n ajan. Sen verran kestää ennen kuin iho on saanut luontaisen vastustuskykynsä takaisin. Ellei läiskä parannu, siitä kannattaa ottaa sieniviljely. Ennen sen ottamista lääkevoiteita ei saa käyttää 2-3 viikkoon.


24.11.2014

 

« Takaisin