Kysymys

Hei! Olen 38-vuotias nainen ja minulla on (oireiden perusteella) todettu jo teini-iässä siitepölyallergia (koivu), saan myös oireita kissoista ja ajoittain omenasta. Vaihdoin reilu vuosi sitten työpaikkaa ja siitä lähtien olen sairastanut useita flunssia (aiemmassa työpaikassani kymmenen vuoden aikana sairastin ehkä kerran). Oireet ja se, että lomilla olen oireeton, viittaavat voimakkaasti siihen, että jokin työpaikallani altistaa minut hengitystie- ja poskiontelo-oireilulle. Työpaikalla on ollut aikoinaan mittava vesivahinko, jonka vuoksi koko talo on kaksi kertaa purettu lähes kokonaan ja rakennettu uusiksi. Jäänteenä noista ajoista sinne on jätetty massiivinen ja "hiukset päästä nostattava" ilmastointisysteemi.

Tällä viikolla alkaneissa tutkimuksissa on verikokeiden osalta selvinnyt seuraavat arvot: Home 0.05 kU/l, S-IgE 171, Kissa 2.01, Koira 2.31, Koivu yli sata, Timotei 1.17, Pöly 26.2. Tuon osalta työpaikallani epäillään nyt ilmastoinnin vaikutusta pölyjen kiertoon, sillä useita kertoja päivässä pauhaava laite nostaa korkean (yli 5m) tilan eri tasoille laskeutuneen pölyn ilmaan.

Kysymykseni koskee kuitenkin kahta koiraamme (bichon frise ja schapendoes). Ne ovat olleet meillä viisi ja kuusi vuotta, enkä ole koskaan saanut niistä mitään oireita, en edes pentuvaiheessa (en vaikka ne nuolisivat kasvojani jne). Kissoista oireilen jopa ystävien vaatteiden kautta. Onko mahdollista, että työpaikka-asian vuoksi alkaisin saada oireita koiristammekin? En tässä tilanteessa näe järkevänä suoraan luopumista rakkaista perheenjäsenistä, mutta millaisia asioita minun olisi hyvä tarkkailla asian suhteen? Vai onko luopuminen tässä tilanteessa järkevää?

Klassisesti voisin melkein veikata, että perheen lapset äänestävät äidin piharakennukseen asumaan, mikäli näin on... Kiitokset jo etukäteen vastauksestanne!

Vastaus

Tulosten perusteella koivuallergia on kiistaton. Kissa- ja koira IgE:t eivät ole järin korkeita. Se, että omista koirista ei tule oireita, on merkki sietokyvystä, joka pysyy yllä pitämällä koirat kotona. Jos kissojakin olisi kotona, voisitte todennäköisesti ruveta sietämään niitäkin. Pöly-IgE ei mittaa oikeastaan muuta kuin eläinallergioita. 
Mielestäni koirien pito voi jatkua kuten tähänkin saakka. Työpaikkaoireilun tärkein syy on ilmeisesti veto (tuuletus). Jollei siellä ole käytössä herkistäviä kemikaaleja, ei pölyllä sinänsä ole merkitystä. Yliherkkyysnuhia on kahdenlaisia, allergisia ja ei-allergisia (vanhalta nimeltään vasomotorisia). Ei-allergiset oireet tahtovat lisääntyä ikää myöten. Olisi hyvä, jos työpaikalla löytyisi vähemmän vetoinen työpiste. Myös allergiseen nuhaan tarkoitettuja nenäsuihkeita voi kokeilla.


17.11.2014

 

« Takaisin