Kysymys

Missä määrin kissan allergisoivan eläinpölyn kulkeutumista samalla tontilla olevasta rakennuksesta toiseen voi estää vaihtamalla päällysvaatteet ja jalkineet kun menee rakennukseen jossa on kissa? Ongelma on yhteiskäytössä olevalla mökillä, jossa toisen käyttäjäpariskunnan mies on vaikeasti allerginen kissoille, muttei halua ottaa antihistamiineja, koska ne lievittävät parhaimmillaankin vain oireita eivätkä estä pölyn kulkeutumista keuhkoihin.

Jatkokysymys: vaikuttaako se millaisia vaatteita pidetään siinä tilassa jossa kissa on? Olisiko esimerkiksi tuulipuku vähemmän eläinpölyä keräävä kuin fleece? Tarkoitus olisi siis se, että allerginen henkilö ei saisi oireita kun hän oleskelisi ulkona sekä siinä toisessa rakennuksessa, jonne ei mentäisi niissä vaatteissa ja jalkineissa joita on käytetty siinä rakennuksessa jossa kissa on.

Vastaus

Eläinpölyn kulkeutumisen ehkäisemiseen ihmisen mukana (silloin, kun se  on tarpeellista) kuuluu päällimmäisten vaatteiden vaihto ja suihkussa käyminen. Pöly tarttuu nimittäin hanakasti myös hiuksiin ja muuallekin ihoon. Mitä sileämpi kangas, sitä vähemmän pölyä siihen tarrautuu, siis tuulipukuun vähemmän kuin fleeceen. Kankaan sähköisyydelläkin on merkitystä. Hankauksesta sähköistyvä materiaali kerää enemmän pölyä.


08.10.2014

 

« Takaisin