Kysymys

Pojallani (13 v) on ollut ruoka-aineallergioita koko iän, viimeiset kaksi vuotta iho on ollut parempi (11-13v), mutta nyt syksyllä on tullut taas enemmän ihottumaa ympäri vartaloa, lähinnä rintakehä ja taipeet ja reisien sisäsyrjät. Llapsena verikokeissa oli allerginen jonkin verran kaikelle ruoalle; maapähkinä 1.93, maito 1.30, munanvalkuainen 13.80, ohra 1.78, ruis 1.5, soijapapu 0.94, vehnä 2.28, porkkana 1.95, omena 2.96, banaani 13.8, munankeltuainen 2.38. Eniten vaivaa kanamuna, mutta myös maustettu ruoka tuntuu aiheuttavan iho-oireita. Kaksi vuotta ollaan pärjätty, kun on vältetty kananmunaa ja runsaasti maustettuja ruokia. Nyt ehkä olemme syöneet maustettuja ruokia/valmisruokia enemmän syksyllä. Onko prick-testit luotettavia vai verikokeet? Kannattaako prick-testeissä tutkia esim. mausteita ja hedelmiä? Prick-testeissä olemme käyneet pienenä 6 v , jossa siitepölyille ja eläinpölylle positiivinen reaktio, lisäaineille ei positiivista reaktiota. Jos menemme nyt verikokeisiin (viimeksi käynyt ehkä 6-vuotiaana), mikä on raja-arvo, että ruokaa pitää välttää?

Vastaus

Atooppiselle ekseemalle on tyypillistä, että se jostakin syystä pahentuu murrosiässä omia aikojaan. Pahentumisvaihe kestää yleensä muutaman vuoden. Useilla ihottumaa pahentavat rasvahiivat, joiden määrä kasvaa, kun talirauhaset aktivoituvat murrosiässä. Ruoka-allergialla on siinä iässä harvoin merkitystä ihottuman jatkumisessa tai leimahtelussa. Iho- ja verikokeiden tulokset ovat vain suuntaa antavia. Verikokeissa todettu IgE-määrä alle 2 kU/l on yleensä merkityksetön. Sitä suuremmat IgE-määrät merkitsevät oireita aiheuttavaa allergiaa sitä todennäköisemmin, mitä suurempi määrä on. Vasta lähellä 100 kU/l kaikilla on oireita. Ihokokeessa merkitsevää on paukaman koko. Sitä verrataan histamiinipaukamaan. Suuri paukama tarkoitta ainakin sitä, että ruoka-aine iholle joutuessaan aiheuttaa paikallista ihottumaa. Syötynä sama ruoka voi hyvinkin olla haitaton. Ruoka-allergiadiagnoosi voidaan varmuudella tehdä vain välttämis-altistuskokeella, jonka tulisi olla kaksoissokko. Sellaisia tehdään tärkeillä ruoilla, esimerkiksi maidolla, viljoilla ja lihalla. Ruokavaliosta ei omin päin pitäisi poistaa ainakaan peruselintarvikkeita. Se tulee tehdä yhdessä asiansa osaavan lääkärin kanssa.


21.11.2011

 

« Takaisin