Kysymys

Kymmenen vuotta sitten alkoi n. 1-2 h kalan syönnin jälkeen kovat kouristavat vatsakivut, sekä ripulointi. Miehen tuotua sisään raakoja muikkuja alkoi myös henkeä ahdistaa. Lopetin kalan syönnin siihen, diagnosoiden itselläni kala-allergian. Nyt talvella kokeilin, josko voisin taas käyttää. Muutaman kerran otin palan lohta, eikä oireita tullut. Sitten kuhaa, josta kitalakea alkoi poltella. Sitten kokeilin ahventa ja jo syödessä tuli kitalakeen polttava tunne. Tästä n. puolen tunnin kuluttua tuli totaalisen huono olo, vatsaan sattui, nousi nokkosrokko ylävartalon iholle, jota myös poltteli ja pahoinvointi oli todella voimakas. Ambulanssissa lääkittiin muistaakseni kortisonilla ja lääkäri totesi ettei kalaa enää koskaan kirjoittaen epipenin. Nyt jo kalan olo samassa huoneessa lehauttaa ihon punaiseksi ja kurkkuun sattuu, myös "päässä tuntuu" kalan haju. Oireet ilmenee tietämättäni ennalta, että huoneessa on käsitelty kalaa. Mieheni on kova kalamies ja sitä mieltä, että kuvittelen oireet. Onko nämä kuvittelua vai mahtaako kala-allergia vaivata? Tomaatille olen myös voimakkaasti allerginen. Tästä seuraa limakalvojen ja nielun turpoaminen, siihen olen epipenin saanut jo reilu kymmenen vuotta sitten.

Vastaus

Herkimmät kala-allergiset ovat juuri kuvaamanne kaltaisia. Kalan tuoksukin on proteiineja, joten on hyvin loogista, että herkimmät saavat siitäkin oireita. Herkkyys kalalle vaihtelee lajista toiseen. Voimakkaimpia oireita tulee turskasta. Lohesta saa oireita noin joka toinen turska-allerginen. Tonnikala sopii useimmille kala-allergisille. Sitä ei vain saa Suomen vesistä. Antihistamiini, kortisoni ja adrenaliini (Epipen, Jext) ovat siten välttämättömiä turvalääkkeitä.


02.07.2014

 

« Takaisin