Kysymys

Miksi minua alkaa nykyään sydän tykyttää ja pyörryttää, kun joudun olemaan kalaruuan lähettyvillä esim. työruokalan ohittaessani? Lapsena todettu vakava kala/äyriäisallergia, mutta aiemmin ei tätä huimausreaktiota ole ollut, kaikki muut oireet kylläkin (iho, silmät, limakalvojen turpoaminen). Kerran työkaveri aukaisi tonnikalapurkin ja rupatellessamme minulta meni jalat alta ja tuli tosi heikko olo, mutta meni ohi kun pääsin ulos haukkaan happea ja pois kalan luota. Minulla on myös paha hasselpähkinäallergia, mutta lähettyvillä voin olla.

Vastaus

Tuskin kyseessä allergia on, mutta se kannattaa kuitenkin sulkea pois veri- tai ihokokeella. Useimmiten oireet selittyvät psyykkisellä pohjalla syntyneiksi. Kenties jossakin lapsuudessa on ollut ikäväksi ja pelottavaksi koettu tapahtuma, jossa kalan haju on ollut mukana. Reaktio tulee sitten hajun laukaisemana yhä uudelleen. Paniikkihäiriöstä ei kuitenkaan ole kysymys. Sen oireet olisivat voimakkaammat ja kestäisivät pitempään.


05.05.2014

 

« Takaisin