Kysymys

Olen sairastanut pienestä lapsesta asti siitepölyallergioita (leppä-koivu-pähkinäpensas). Ruoka-aineallergiani ovat lisääntyneet ihan pricktestienkin perusteella. Nyt kuitenkin mietin, että vältänkö kuitenkin jotain turhaan ja kuvittelenko hengitystietukokset? Aina oireet eivät ala heti. Kuinka normaalia on saada hengenvaarallinen anafylaksia esim. 3-4 tunnin päästä syödystä ruoka-aineesta? En tiedosta saaneeni todellista anafylaksiaa, mutta silti tuntuu palan tunne kurkussa kun olen syönyt esim. vahingossa pienen määrän hasselpähkinää tai mantelia.

Miten pääsisin nyt aikuisena sairaalaan esim. tutkittavaksi/altistettavaksi hasselpähkinöille, pähkinöille ja manteleille? Jotta voisin jatkossa ilman jatkuvaa sätkyilyä syödä esim. leipiä, joissa lukee "saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää". Raskausaikana vältin totaalisesti kaikkia, koska aiempien raskauksien jälkeen löytyi uusia allergioita. Ja nykyään joka ruuassa ja herkussa on maininta "saattaa sisältää pieniä määriä tai jäämiä".

Vastaus

Ristiallergiaan liittyvät ruoka-allergiat lievittyvät yleensä iän mukana. Aivan kaikilla ei niin käy. Allergiat pahentuvat, jos allergeenia välttää täydellisesti. Sen takia "saattaa sisältää" merkinnöillä ei ole merkitystä juuri kenellekään. Viiveellä tuleva anafylaksia tunnetaan. Se liittyy tavallisesti vehnäallergiaan, mutta muitakin viivästynyttä anafylaksiaa aiheuttavia ruokia tunnetaan toistakymmentä. Rasituksen tulisi olla sen verran kova, että ihminen hikoilee sen aikana. Flunssa ja särkylääkkeet voivat lisätä reaktion voimakkuutta. Jollei allergiakartoitusta pystytä tekemään omassa keskussairaalassa, yliopistollisissa sairaaloissa on siihen mahdollisuus. Tutkimuksiin tarvitaan lähete.


15.04.2014

 

« Takaisin