Kysymys

Hei! Olen 65-vuotias nainen ja toivon arviota siitä, mistä oireissani on kysymys. Olen ainakin 1980-luvulta asti kärsinyt ihon kutinasta ja ajoittain myös ihottumasta. Ihottuma oli aluksi nokkosihottuman tyyppistä, mutta pahimmillaan ihoni on ollut täynnä valkoisia märkäisiä rakkuloita. Niitä oli koko keholla. Kertaalleen 1990-luvulla ihottuma saatiin rauhoittumaan kortisonikuurilla. Rakkulasta otettiin koepala, diagnoosi follikuliitti. Minulle tehtiin Prick-testit kahdesti, vuosina 1996 ja 2001. Toinen testi tehtiin yksityisesti, toinen yliopistosairaalan ihotautipoliklinikalla. Molemmilla kerroilla testiä luettaessa tuli reaktio ainoastaan bentsoehapolle ja etikkahapolle, mutta molemmilla kerroilla testiä seuraavana aamuna ihooni oli noussut näppylät niihin testikohtiin, joissa testattiin vehnä, ruis, kaura, ohra (siis jyvä/jauho, ei siitepölyjä) ja ainakin toisella kertaa lisäksi gliadiini. Hoidoksi määrättiin antihistamiinia, jota käytin säännöllisesti yli 10 vuotta. 2000-luvulla minulle alkoi tulla enenevässä määrin myös vatsaoireita. Ensimmäinen pitkällinen ripuli-vatsakipuepisodi oli vuonna 2005. Silloin en mennyt lääkäriin ja vaiva rauhoittui vähitellen kuukausien kuluessa. Oireilu alkoi uudestaan entistä pahempana keväällä 2008. Silloin tutkittiin laajasti erilaisia asioita, mutta ainoa löydös oli se, että gliadiinipeptidivasta-aineet olivat poikkeavat. Gliadiinipeptidi IgA oli 36 AU eli normaali, mutta gliadiinipeptidi IgG oli 244 AU eli reilusti koholla (normaali <150). Tämä tulos herätti keliakiaepäilyn. Vatsa oli todella huonossa kunnossa. Vetistä ripulia oli joka aamu, ruoka tuli suurelta osin sulamattomana ruoansulatuskanavan läpi ja vatsa oli niin kipeä, että jopa reippaamman kävelyn aiheuttama pieni tärinä laukaisi todella tuskallisia vatsakramppeja. Kävin gastroskopiassa elokuun 2008 alussa ja aloitin välittömästi sen jälkeen gluteenittoman dieetin. Sen jälkeen vetinen ripuli loppui kolmessa päivässä. Kivut laantuivat vähitellen muutaman kuukauden aikana eikä ruokaa enää tullut sulamattomana läpi. Kuitenkin tähystyksen lausunto oli, että villuskorkeus oli normaalirajoissa, ei mainittavaa tulehdusta, eli keliakiaa ei todettu. Myöhemmin tehtiin myös kolonoskopia, jonka tulos oli täysin normaali. Jatkoin kuitenkin gluteenitonta dieettiä ja gliadiinipeptidiarvo IgG laski kahdessa vuodessa raja-arvoksi ja on sen jälkeen ollut normaali. Jokunen vuosi dieetin aloittamisen jälkeen huomasin, että en enää tarvitse antihistamiineja iho-oireisiin. Jokin aika sitten tosin huomasin, että en siedä myöskään ns. puhdasta kauraa, vaan saan siitä limakalvo-oireita, lähinnä jälleen kutinaa ja kirvelyä. Myös jotkin tuoreet kasvikset aiheuttavat oireita suuhun. Olen gluteenittoman ruokavalion aikana kerran kokeillut tavallista leipää, jossa oli ruista ja vehnää. Vatsa ei reagoinut mitenkään, mutta seuraavana aamuna minulla oli koko keholla kutinaa, joka kesti noin 1½ vuorokautta. Minulla on myös kontaktiallergioita, ainakin nikkeli, laastarien liimat ja kumikäsineet aiheuttavat ihottumaa. Hiljattain yritettiin vielä kerran selvittää, onko kyse keliakiasta vai vilja-allergiasta. Tutkimuksen tulos oli, että genotyyppini on erittäin harvinainen keliakiapotilailla ja sulkee keliakian pois yli 99 prosenttisesti. Myös verestä tehdyt allergiatutkimukset olivat negatiiviset (ruis, kaura, ohra, vehnä <0,35). Muista syistä tehtiin myös uusi gastroskopia, jonka tulos oli normaali. Olen aika lailla ymmälläni. En todellakaan siedä ns. kotimaisia viljoja, mutta millään tutkimuksilla ei ole saatu selville, onko kyseessä kuitenkin keliakia (se alle 1% todennäköisyys) vai onko tämä allergiaa. Olisiko teillä jotain uutta näkemystä tähän asiaan?

Vastaus

Tarinanne vatsaoireista on varsin tavallinen etenkin ikääntyville naisille. Suolistotutkimusten tulosten perusteella voisi sanoa melkein 100% varmuudella, että kyseessä on ärtyvän suolen oireyhtymä. Siitä kärsii jossain mitassa lähes 50% yli 50-vuotiaista naisista. Miehillä se on harvinaisempaa. Oireyhtymässä oireita voi olla missä ruoansulatuskanavan osassa suusta peräaukkoon. Oireita aiheuttavia ruokia on joillakin vain yksi tai muutamia, joillakin sopivien ruokien luettelo on paljon lyhempi kuin sopimattomien. Ruis aiheuttaa oireita useammin kuin muut viljat. Ärtyvän suolen oireyhtymän mekanismia ei tunneta. Se on ainakin jossain mitassa perinnöllinen ominaisuus. Ei ole kehitetty veri-, iho- tai muutakaan testiä, jolla sopimattomat ruoat voisi selvittää. Se on tehtävä yrityksen ja erehdyksen kautta.


Kun iho-oireet on todettu olevan follikuliittia, karvatuppitulehdusta, se ei liity vatsaoireisiin. Taaskin on perimä asialla. Follikuliitin aiheuttaja on stafylokokki, ja elimistössä on ainakin 5 puolustusmekanismia stafylokokin tautia aiheuttavan lisääntymisen ehkäisemiseksi. Follikuliitista toistuvasti kärsivillä yksi niistä toimii vajavaisesti. Stafylokokki kuuluu ihon normaaliflooraan, joten sitä ei tarvitse eikä yrittää hävittää kokonaan - ei se kuitenkaan onnistuisi ja siitä olisi jopa haittaa. Sen määrää voi kuitenkin pitää kurissa ulkoisilla keinoilla. Sellaisia ovat mm käsidesi ja propyleeni-, butyleeni- ja pentyleeniglykolipitoiset perusvoiteet (mm Aqualan geeli, Aqualan Plus, Humektan, Basan geeli sekä Dermatolog emulsiiovoide ja -lotion). Käsidesi sopii hyvin koko kehon pyyhkeilyyn. Se ei kuivata, päinvastoin. Alkoholi haihtuu pois ja jättää jälkeensä kosteutta pidättävän glyserolin ja ihoöljyn.


04.03.2014

 

« Takaisin