Kysymys

Hei! Saan suuoireita monista eri hedelmistä, kuten tomaatti, ananas, banaani, kiiwi sekä näistä tehdyistä ruuista. Oireita tulee myös esim. makeisista helposti. Oireena on lievimmillään kielen haavaumia, pahimmillaan kielen ja niemun turvotusta. Olen saanut myös anafylaktisen reaktion muutaman kerran.

Pari vuotta sitten tehdyissä prick- ja veritesteissä ei kuitenkaan näkynyt mitään allerigiaa. Tarkoittaako tämä etten ole allerginen? Pyrin välttämään oireita aiheuttavia aineita, mutta aina se ei onnistu, kun ei ole selkeää vältettävien aineiden listaa. Kannattaisiko mennä uudelleen testattavaksi?

Vastaus

Oireita tulee niin monenlaisista lähteistä, etteivät ne juuri selity syntyneen tavallisen yliherkkyyden pohjalta. Tämänhetkisen tietämyksen mukaan syy olisi jokin kuumuutta hyvin kestävä allergeeni, lähinnä lipidien kuljetusproteiini, lyhennettynä LTP. Se ei kuulu tavallisiin testisarjoihin, jonka takia se pitäisi testata erikseen joko valmiilla allergeenilla tai 'räätälöidyllä' tutkimuksella. Käynti allergialääkärillä on paikallaan.


26.02.2014

 

« Takaisin