Kysymys

Hei, olen 14 v. tyttö, jolla on aika paljon allergioita. Olen allerginen omenalle, kiiville, porkkanalle, kirsikalle, pähkinälle, tomaatille, ananakselle jne... Yleensä oireet ovat kurkun ja huulien turpoaminen ja kutina. Niihin tulee valkoisia patteja ja joskus on aika raskasta hengittää. Jotkut ovat sanoneet minulle, että minun pitäisi hankkia varmuuden vuoksi jos en saa henkeä sellainen adrenaliinijuttu. Pitäisikö minun hankkia sellainen adrenaliinipiikki vai pitäisikö oireitten olla vakavempia, että se pitäisi hankkia? Jos minun pitää hankkia sellainen niin mistä sen saa?

Vielä yksi kysymys joka ei liity aiheeseen. Joskus jos minulla on allergiaa, alan hikoilla kylmää hikeä ja joskus täristä. Onko se normaalia?

Vastaus

Oireet viittaavat koivu-hedelmä-juuresallergiaan, jossa herkistyminen tapahtuu yleensä ensin koivun siitepölylle ja sitten hedelmistä ja juureksista alkaa tulla oireita ristiallergian kautta. Mainituista ruoka-aineista vain pähkinä, harvoin kiivi voi aiheuttaa anafylaksiaa. Adrenaliinikynä saattaisi olla hyvä olla kotona. Lääkäri kirjoittaa siitä reseptin. Sellainen on käyttökelpoinen korkeintaan 2 vuoden ajan. Kylmä hiki ja tärinä kuuluvat vakavampaan allergiareaktioon.


26.02.2014

 

« Takaisin