Kysymys

Olen 52 v nainen. Mistä mahtaa johtua, että saunassa käynnin (kerrostalon yhteisssauna) jälkeen iho muuttuu kuivaamisen jälkeen punaiseksi ja kutisee sietämättömästi, näppyjä ei ole ja iho rauhoittuu tunnin sisällä rasvauksesta. Pahin kutina on yleensä selässä, mutta myös reisissä, käsivarsissa ja vatsassa on punaisia plänttejä. Kasvojen aluelle ja ylipäätään pään alueelle ei onneksi vaikutusta ole. Hiusten- ja vartalonpesuaineista ei voi johtua, samat aineet eivät aiheuta reaktiota suihkukäynnin jälkeen. Myöskään infrapunasaunan jälkeen ei reaktiota tule. "Tilanne on ollut päällä" noin puoli vuotta. Voiko olla yhteyksissä esim. vaihdevuosiin tai Thyroxinin käyttöön (sitä olen käyttänyt jo vuosia)?

Vastaus

Käytetäänpä poissulkumenetelmää, kun yritetään hahmottaa oireiden syytä. Tavalliselta hikinokkosihottumalta oireet eivät vaikuta, sillä nehän tulisivat myös infrapunasaunassa hikoillessa. Vesinokkosihottumakaan ei tule kyseeseen. Löylyveteen lisättävät hajusteet (löylytipat) voivat aiheuttaa kyseisenlaisen reaktion. Kannattaa myös tarkkailla syömisiään ja juomisiaan, sillä olut, viini, muu alkoholi, joskus jotkin ruoat voivat olla oireiden laukaisijoina (ns. rasitusnokkosihottuma). Jos syömä- ja juomatavat ovat samat infrapunasaunassa käydessä, ei niissäkään voi olla vikaa.


Todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi jää vaihdevuosien paikkeilla alkava ihon herkkyys. Se voimistuu iän mukana. Nopein keino rauhoittaa iho on tavallisesti apteekista saatava käsidesi, joissa oleva etanoli viilentää ihoa ja rauhoittaa kutinaa. Etanolin haihtuessa ihoon jää jäljelle glyseroli, joka estää ihon kuivumisen.


17.02.2014

 

« Takaisin