Kysymys

Tällä hetkellä 9 kk ikäinen vauva on saanut kahdesti voimakkaan reaktion keitetystä kananmunankeltuaisesta. Oireena on ollut noin 1-1½ tuntia syömisen jälkeen alkanut ja noin 3-4 tuntia kestänyt hyvin voimakas oksentelu (jopa yli 10 kertaa em. aikana). Jälkimmäisellä kerralla lisäksi lievää lämmönnousua, käsien voimakas kuumotus ja lieviä silmäoireita. Toipuminen normaalikuntoon kesti kummallakin kerralla lähes kaksi vuorokautta. Ennen ensimmäistä reaktiota hän oli saanut keltuaista ns. maisteluannoksina muutaman kerran eikä silloin tullut oireita. Ensimmäisellä oirekerralla hän sai isomman annoksen, jälkimmäisellä vain murusen, molemmilla kerroilla kasvissoseeseen sekoitettuna. Kahden oksentelukerran väli oli 3½ kuukautta eikä hän sinä aikana saanut lainkaan keltuaista. Koko kananmunaa ei ole saanut kertaakaan. Muista ruoka-aineista ei ole havaittu oireita. Onko vaarana, että lapselle tulisi anafylaksia, jos vielä altistuu munankeltuaiselle? Mitä jatkoselvittelyjä suosittelette? Kotona tuskin uskaltaa enää altistaa.

Vastaus

Kananmuna-allergia on yleistä lapsena. Munan keltuaisesta on tähän mennessä löytynyt kaksi allergiaoireita aiheuttavaa valkuaista. Munanvalkuaisessa allergeenisia valkuaisia on enemmän. Muna-allergia häviää tavallisesti kahteen ikävuoteen mennessä. Lopuillakin allergia lievenee niin, että kouluun mennessä voi jo syödä pieniä määriä kananmunaa, joka on kuumennettu jollakin tavalla (leivonnaisissa, ruoissa). Kuumentaminen denaturoi (tekee tehottomiksi) 90% allergiaoireita aiheuttavista valkuaisista. Muna-allergia on helppo testata ihossa tai verikokeella. Sellainen kannattaisi tehdä, ettei munaa vältettäisi turhaan.


17.02.2014

 

« Takaisin