Kysymys

Hei! Lukiessani vastaustanne infektioastmasta, se herätti edelleen lisää kysymyksiä: Monessa lääketieteellisessäkin artikkelissa sanotaan, että allergioilla ja astmalla on yhteys, mutta toisaalla vastauksessanne sanotte esim, että maitoallergialla ei ole osuutta infektioastmaan. Millä allergioilla sitten on osuutta astmaan? Ovatko allergiat laukaiseva tekijä vai mikä niiden merkitys on?

Sanotte myös, että Infektio horjuttaa elimistön puolustuskykyä, ja se on tärkein syy infektiokierteeseen. Mutta yleisesti kai oletetaan, että elimistön puolustuskyvyn pitäisi pystyä puolustautumaan taudin aiheuttajia vastaan niin ettei ihminen ole koko ajan sairas? Mikä siis aiheuttaa joillekin tällaisen laajan puolustuskyvyn murenemisen ja toisille taas ei? Olen myös ymmärtänyt ettei ole normaalia, että joillekin flunssa aiheuttaa voimakasta hengenahdistusta.
Mikä siis käytännössä aiheuttaa keuhkoputkien turvotuksen (eli toisin sanoen hengenahdistuksen) flunssan aikana ja Miksi toisilla keuhkoputkien turvotus on pienempää flunssan aikana kuin toisilla?

Kirjoitatte vastauksessanne myös, että täydellisessä maidottomassa ruokavaliossa on se vaara, että maitoallergia voi muuttua hengenvaaralliseksi. Millä tavalla maitoallergia voi muuttua hengenvaaralliseksi? Maailmassa on käsittääkseni miljoonia ihmisiä, jotka ei käytä maitotuotteita ravinnossa lainkaan. Ja eivät pohjoismaalaiseen tapaan kärsi esim. osteoporoosista. Voiko maitotuotteiden syöminen mahdollisesti ehkä aiheuttaa ihmiselle, joka ei niitä normaalisti saa, jonkun voimakkaan reaktion, josta aiheutuu hengenvaara? Onko maito siis loppujen lopuksi ollenkaan turvallinen tuote?

Vastaus

1) Astman aiheuttajia ovat hengitystieallergeenit, jotka ovat kooltaan niin pieniä, että ne pääsevät tarpeeksi syvälle keuhkoihin. Sellaisia ovat ennen kaikkea eläinpölyt. Myös siitepölyt pahentavat astmaa, sillä niissä on liukoisia valkuaisia. Homeitiöt ovat myös tarpeeksi pieniä astman aiheuttajiksi. Niiden merkitystä ei kuitenkaan tiedetä, sillä homeallergian diagnostiikka on vielä puutteellista. Lisäksi  astmaa pahentavat ns. epäspesifit pölyt, kuten katupöly, tupakansavu ja muutkin savukaasut ja dieselmoottoreista tulevat pienhiukkaset. Ruoka-allergia ei siis suoraan aiheuta astmaa.


2) Infektio tosiaan heikentää elimistön puolustuskykyä muutamaksi viikoksi. Sille me emme voi mitään. Elimistön puolustuskyvyn hyvyys tai huonous on osittain perinnöllistä. Toinen yleinen puolustuskyvyn heikentäjä on auringon ultraviolettisäteily. Kun laajahkot ihoalueet altistuvat talven jälkeen ensimmäisiä kertoja ultraviolettisäteilylle, flunssa tarttuu helposti. Siinä syy ns. kesäflunssiin ja aurinkomatkoilla saatuihin hengitystieinfektioihin. Kun aurinkoa sitten saa kohtuullisesti pitemmän aikaa, immuniteetti ei ultraviolettisäteilyn lisäannoksesta enää hätkähdä. Tärkein tekijä siinä on ihon pintakerroksen, epidermiksen paksuntuminen.


3) Maitoallergiaa ei synny, jollei ole tekemisissä maitotuotteiden kanssa. Kun lähinnä trooppisilla alueilla ei maitoa käytetä, ei allergiaakaan esiinny. Samasta syystä laktoosi-intoleranssi on tropiikissa hyvin yleistä. Tänne on valikoitunut sellainen porukka, jonka suolistossa on laktoosia pilkkova laktaasi-entsyymi. Allergeenin täydellisessä välttämisessä on vaara, että pienikin allergeenimäärä aiheuttaa voimakkaat oireet. Tarkastellaan sitä lähemmin. Tuon tuostakin kuulee tarinoita, jossa yhdellä tai useammalla perheenjäsenellä on niin lievää koira-allergiaa, ettei perheen oma eikä usein vieraskaan koira aiheuta minkäänlaisia oireita. Kun koirasta sitten luovutaan, johan naapurin koira saa nenän vuotamaan ja hengityksen vinkumaan. Jatkuva koiranhilseelle altistuminen pitää yllä sietokykyä (toleranssia), mutta ei paranna allergiaa kokonaan.  Maitoallergiassa on sama ilmiö. Kun maitotuotteita käyttää vähän päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa, toleranssi pysyy yllä. Jos maitoa sitten vältetään kokonaan tämä tilapäinen toleranssi katoaa ja allergiareaktio on voimakas, jopa hengenvaarallinen. Maitosiedätys tähtää juuri siihen, ettei vahinkoaltistuminen ole vaarallista. Vuosien varrella allergia häviää sitten usein kokonaankin.


12.02.2014

 

« Takaisin