Kysymys

Lapsellani (2v 4kk) on vauvana todettu maito- ja kanamuna-allergia. Juonut pienen ikänsä soijamaitoa ja syönyt munatonta ruokaa. Allergia oireili maidosta vatsan löysyydellä ja iho-oireilla ja kananmunassa kasvojen ihon punoituksena ja paukamina. Viime toukokuussa aloitettiin maidon siedätys pikkuhiljaa ja elo-syyskuun vaihteessa lapseni söi jo välipalaksi esim. normaali jogurttia tai söi maitopohjaista ruokaa. Vatsa reagoi alussa löysemmällä ulosteella, mutta ihottumaa ei esiintynyt. Elokuun lopussa alkoi kova flunssakierre. 2kk:n aikana lapsi sairasti 5 flunssaa kuumeilun kera ja niistä neljällä kerralla jouduimme sairaalaan osastolle kovan hengenahdistuksen vuoksi. Lapsi sai aina kotona maksimimäärät avaavaa lääkettä ventolinea babyhalerilla ja tarvittaessa annoimme panadolia kuumetta alentavasti. Edellisen flunssan loputtua, uusi flunssa alkoi yleensä viimeistään viikon päästä. Lokakuun puolessa välissä lapseni vatsa meni aivan ripulille ja päätin lopettaa lapseltani maitotuotteet toistaiseksi, jotta vatsa saataisiin rauhoittumaan. Maidon lopettamisen jälkeen lapseni flunssakierre katkesi lokakuun lopulla ja vatsan toiminta palautui pikkuhiljaa normaaliksi. Kävimme lääkärin kontrollissa marraskuun puolen välin paikkeilla, joilloin lääkäri diagnosoi lapsellani olevan infektioastman ja määräsi flixotidea aamuin illoin joka päivä rauhoittamaan tulehdusreaktioita. En aloittanut lapselleni lääkärin määräämää lääkettä, vaan päätin katsoa miten maidottomuus vaikuttaa astma oireisiin. Seuraava flunssa tuli vasta marraskuun loppupuolella, mutta tällä kertaa ei tullut hengenahdistusta. Tästä seuraava flunssa tuli joulun alla ja taas ilman pahaa hengenahdistusta. Jatkoin edelleen lapseni maidotonta ruokavaliota. Muutimme tammikuussa uuteen asuntoon, jossa huomasin ilman olevan kuivempaa kuin edellisessä asunnossamme. Nyt elämme helmikuun alkua ja lapseni sairasti viikko sitten flunssan, jossa tuli pitkästä aikaa hengenahdistusta, joka helpottui päivässä ventolinella ja höyryhengittelyllä. En edelleenkään ole aloittanut lapselleni flixotide lääkitystä.

Nyt siis kysyisin seuraavaa: Voiko maito laukaista infektioastmakohtauksen, jos on maidolle allerginen? Lisääkö maito kehon limaisuutta? Onko järkevää aloittaa flixotide-lääkitys, jos ruokavalion muutos vähentää astmakohtausten voimakkuutta ja määrää radikaalisti? Miksi minun pitäisi syöttää lapselleni flixotidea? Voiko ruokavaliolla vaikuttaa allergiseen astmaan?

Vastaus

Flixotide on hengitettävää kortisonia, jolla hoidetaan sekä allergista astmaa että infektioastmaa. Maitoallergialla ei ole osuutta infektioastmaan. Infektio horjuttaa elimistön puolustuskykyä, ja se on tärkein syy infektiokierteeseen. Taipumus katoaa iän mukana.


Täydellisessä maidottomassa ruokavaliossa on se vaara, että maitoallergia voi muuttua hengenvaaralliseksi. Hoitava lääkäri varmaan antaa ohjeet siitä, kuinka maitotuotteita taas lisätään ruokavalioon. Kananmunastakin häviää allergeenisuus melkein kokonaan keitettäessä tai muuten kuumennettaessa. Jos infektioiden aikana esiintyy ahdistusta, Flixotide on paikallaan. Kun sen vaikutus alkaa vasta 1-2 viikon kuluessa sen käytön alkamisesta, tiheään esiintyvissä infektioissa jatkuva lääkitys on paikallaan. Sehän ei käytännössä vaikuta häiritsevästi lapsen kehitykseen.


06.02.2014

 

« Takaisin