Kysymys

Olen koko ikäni ollut eläinten kanssa tekemisissä ja v. 1997 minulla on todettu allergioita ja rasitusastma. Koira-allergia todettiin, samoin kotipöly ja pölypunkit, timotei + ruoka-aine-allergioita. Koirasta en saanut oireita ja pölyllekin altistuin muun muassa hevostallissa karsinoita siivotessa.

Olen kuitenkin huomannut, että kotona siivotessa joudun käyttämään käsineitä ja ottamaan allergialääkettä, joskus avaavaa astmalääkettäkin kun saatan pölystä mennä tukkoon. Koirasta aloin oireilla vasta kun koiramme jouduttiin lopettamaan. Kun sitten menin kylään, alkoi mm. silmät vuotaa ja nenä mennä tukkoon. Koiran jälkeen minulla on ollut kaksi kissaa. En saa kissoista oireita, en edes kyläillessä paikassa jossa on yksi tai kaksi kissaa. Kissoja tosin en päästä makuuhuoneeseeni kotonakaan.

Viimeksi uusimmat testit on tehty 2012, niissä lääkäri kertoi edelleen koiran allergisoivan, sekä nämä pölyt, mainitsi myös jotain mahdollisista homeitiöistä tms. jotka voivat tehdä. Heinä- ym. allergioita ei todettu, vaikka olen oireillut muutamana vuonna heinäntekoaikaan. Kun kotonani ruokin hevosia heinällä, vain tuorerehu sai minut oireilemaan jossain vaiheessa talvella, mutta ei niinkään kuivaheinä ole tehnyt oireita.

Olen miettinyt asioita ja haluaisin hankkia lemmikin, esim. kanin tai hamsterin. Niitä minulla on ennenkin ollut, mutta nyt ollut parin vuoden tauko. Mietinkin, onko riski hankkia eläin, joka tarvitsee kutterinpurua tai pellettiä kuivikkeeksi, sekä kuivaheinää ja häkki pitäisi toki siivota säännöllisesti. Voiko olla, että astmani tai allergiani vaan pahentuvat? (astmani on nykyään nimikkeellä krooninen keuhkoastma)

Vastaus

Tarinanne on perin tyypillinen eläinallergikolle: Lievässä ja vielä kohtalaisessakin allergiassa oireita ei tule tai ne ovat hyvin lieviä, kun eläin on kotona tai sen kanssa ollaan muuten tekemisissä päivittäin. Jatkuva altistus pitää sietokykyä (toleranssia) yllä. Kun altistus loppuu, muutamassa kuukaudessa elimistö herkistyy uudelleen niin, että satunnaisessa altistuksessa oireita tulee. Jos lemmikin otto houkuttaa, sellaiseksi sopisi mieluummin koira kuin jokin jyrsijä (kani, marsu, hamsteri, gerbiili tms), sillä jyrsijät herkistävät nopeasti (3-6 kk:ssa) ja oireet ovat hankalia. Koirarodulla ei ole väliä. Kannattaa kuitenkin varmistua siitä, ettei koiran vanhemmilla ole atooppista ihottumaa tai muuta periytyvää ihotautia. Ihottumainen eläin hilseilee jopa 100 kertaa enemmän kuin terveihoinen. Lisäksi on hyvä muistaa, että narttukoira erittää allergeeneja vähemmän kuin uros. Se, että huonepölystä tulee oireita, on epäspesifiä oireilua. Hienojakoinen pöly tunkeutuu keuhkorakkuloihin saakka ja aiheuttaa siellä tulehdusta.


07.02.2014

 

« Takaisin