Kysymys

Olen ollut useita vuosia tietämättäni kosteusvauriohuoneessa töissä, jonka aikana oireilin lukuisilla eri tavoilla (silmätulehdukset, nivel- ja lihaskivut, lisäaineallergiat, uupumus). Olen saanut useita kohtauksia (herään sydämentykytykseen, kylmään hikeen, oksennan, menen täysin voimattomaksi) syötyäni natriumglutamaattia (E621) ja karrageenia (E407) sisältäviä ruokia, kunnes vihdoin aloin tutkailla netistä onko muilla samantapaisia oireita ja hakeuduin allergiatesteihin. Allergiatesteissä todettiin näiden kahden allergia. Tällä viikolla herätessäni ja avatessani silmät (pää vielä tyynyllä) tunsin huimausta, ja ylös noustessani vielä kovempaa huimausta, verenpaine kohonnut, heikko olo. Mitään muuta selitystä en keksi kuin sen, että edellisenä iltana syödyssä soijajogurtissa oli jotakin minulle sopimatonta. Kysyisinkin seuraavaa, että lisäaineallergiasta on mielestäni todettu, että johtuu huonosti hoidetusta astmasta - pitääkö tämä paikkansa? Itselläni ei astmaa ole todettu (on kyllä tutkittu) vaikka kyllä siihen viittaavia oireita joskus on. Olisiko minun syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin näiden lisääntyvien lisäaineallergioiden johdosta? Voiko minulla olla huonosti hoidettu astma?

Vastaus

Viimeaikaisten tutkimustulosten mukaan glutamaatti ei aiheuta allergiaa tai pahenna muista syistä johtuvia allergiaoireita. Karrageeniallergiaa ei tunneta. Karrageeni päin vastoin saattaa heikentää allergiaoireita. Oireenne johtuvat erittäin todennäköisesti jostakin muusta. Uudet tutkimukset ovat ilmiselvästi tarpeen.


30.10.2013

 

« Takaisin