Kysymys

Hei! Minua vaivaa atooppinen ihottuma erityisesti silmäluomissa: turvotusta, punoitusta, yöllä valvottavaa kutinaa. Sain ihotautilääkäriltä Elidel-voidetta, joka tehoaa hyvin parissa päivässä, mutta jonkun ajan kuluttua ihottuma tyypilliseen tapaansa ilmaantuu uudestaan.

Silmäluomeni roikkuvat ja silmäkulmissa on ryppyjä, jotka edesauttavat kaiken luomiin laitetun valumista silmiin. Vaikka voidetta levittäessä sitä ei silmiin joudu ja voiteen hieroo ihoon niin että sitä ei tunnu enää olevankaan, jonkun ajan kuluttua sitä valuu hitunen silmiin ryppyjen pohjia myöten.

Jos jätän niin ison alan voitelematta että voide ei valu, jää myös ihottumaa hoitamatta. Näin voin tietysti tehdä; voitelen ripsien juuret vain rasvaisella Bepanthenilla tai Ceralanilla (jotka tietysti myös valuvat silmiin mutta niiden silmiin menosta ei varoitella), jotka vähän lievittävät kutinaa ja kärsiä sen mikä kärsittävänä on odotellessani pahimman vaiheen ohimenoa itsekseen.

Kysymykseni kuuluu: miten vaarallista Elidel on silmille? Sivelin voidetta hyvin tarkasti jättäen suojavyöhykkeen siten, että sitä ei joutunut aivan ripsenjuuriin asti. Voidetta ei siis mitenkään voinut joutua suoraan silmiin. Sitä ei myöskään ole iholla niin paljon, että se voi "valua" silmiin. Sivelyn jälkeen koetin jonkun aikaa pitää kulmia koholla niin, että roikkuvat voidellut luomet pysyisivät mahdollisimman kaukana silmistä.

Silmät kyyneltyvät tuulessa ja aivastellessa. Tällöin kyynelneste huuhtelee väkisin myös luomen reunoja. Aivan tarkasti ilmaisten siis kysyn: onko mahdollista, että iholla vielä pitkäänkin on voidetta niin paljon, että sitä huuhtoutuu kyynelnesteeseen ja sen mukana silmään? Miten vaarallista se on - ottaen huomioon, että siitä varoitellaan joka paikassa missä Elidelin käyttöä neuvotaan?

Kysyn lisäkysymyksen. Elidelin käyttöohjeissa sanotaan, että sopii jatkuvaan käyttöön, kunhan pitää taukoja välillä. Miten pitkä tauon pitää olla? Riittääkö pari-kolme päivää?

Vastaus

Elidel-voidetta voi käyttää silmäluomissa pitkäänkin. Ensin päivittäin pari viikkoa eli niin kauan, että ihottuma on parantunut. Sitten siirrytään ns. proaktiiviseen hoitoon, jossa voidetta käytetään kaksi kertaa viikossa kuukausia yhteen mittaan. Kesällä voisi pitää parin kuukauden tauon. Elidel ei aiheuta silmiin joutuessaan muuta haittaa kuin korkeintaan ohimenevää kirvelyä ja punoitusta.


15.10.2013

 

« Takaisin