Kysymys

Hei. 13-vuotiaalla pojallani on maapähkinä- ja kala-allergia ollut vauvasta lähtien (kananmuna-allergia ehkä poistumassa). Haluaisin ruveta mahdollisuuksien mukaan purkamaan välttämisdiettiä eli haluaisin tutkittavan, onko maapähkinäallergia henkeä uhkaava ja mille kaloille hän on allerginen. Näitä ns.immunospot-tutkimuksia voidaan nykyisin tehdä HUS:ssa. Paljonko maksaa ja miten niihin käytännössä pääsee täältä Pohjois-Karjalasta? MIten toimisin? Neuvoista kiitollinen äiti.

Vastaus

Melkein kaikki kananmuna-allergiset voivat syödä tuotteita, joissa kanamuna on kuumennettu, siis esimerkiksi pullaa ja lettuja. Sietokyky kehittyy ja säilyy, jos ruokavaliossa on jotakin, jossa kananmuna on kuumennettu. Suomessa ei ole montaakaan henkilöä, jotka olisivat hengenvaarassa maapähkinän takia. Immunospotilla ja muilla verikokeilla ei koskaan päästä täyteen varmuuteen. Niinpä altistuskokeet ovat paikallaan. Luultavasti se onnistuu keskussairaalassa, mutta tarvittaessa se tehdään HYKS:n Iho- ja Allergiasairaalassa. Tarvitaan vain lähete keskussairaalan lastentautien poliklinikalle.


Kala-allergiasta sen verran, että testissä käytetään turskan valkuaista. Joka toinen turska-allerginen sietää lohikaloja, 90 % tonnikalaa ja ilmeisesti kaikki sietävät merianturaa."Kotipikatestiksi" sopii seuraava: Pieni pala tuoretta kalaa esimerkiksi käsivarren iholle 10 minuutiksi. Allergisilla paikkaan kehittyy muutamassa minuutissa - 30 minuutissa nokkospaukama. Paistettu, keitetty tai muuten kuumennettu kala menettää allergeenisuuttaan huomattavasti. Lastenpoliklinikka voi tehdä testit sairaalassa. Silloin ainakin on apu paikalla, jos sattuu tulemaan suurikin reaktio.


07.10.2013

 

« Takaisin