Kysymys

Olen vähän yli kolmekymppinen mies ja kärsin erittäin pahasta pähkinäallergiasta. Oireeni ovat vain pahentuneet aikuisiällä ja olen tästä erittäin huolissani, koska en ole saanut tarpeeksi tehokkaita lääkkeitä tähän vaaralliseen vaivaan, vaikka olen kyllä käynyt sen vuoksi lääkärissä.

Oireeni ovat niin pahoja, että jos esim. joku lähellä oleva henkilö syö pähkinöitä tai suklaata (joka saattaa sisältää pieni määriä pähkinää), niin minulla alkaa tuntumaan heti kurkussa inhottavaa turpoamista ja hengitysteiden sulkeutumista. Tällaiset tilanteet ovat inhottavia varsinkin ruuhkabussissa, jossa käytännössä melkein aina joku lähellä oleva matkustaja syö suklaata.

Olen saanut lääkäriltä reseptin Prednison 5mg -lääkkeeseen, mutta tämä lääke ei valitettavasti ole vaivaani tarpeeksi tehokas. Olisiko olemassa jotain tehokasta hengitysteitä laajentavaa lääkettä tai mahdollista saada esim. astmapiippua näihin oireisiin?

Ymmärtääkseni lääkärin määräämä reseptillä saatava adrenaliinikynä on tarkoitettu vain äärimmäisessä hätätilanteessa, eikä sitä ilmeisesti voi/saa käyttää jatkuvasti tai näissä minun mainitsemissani tilanteissa, kuten esim. 5 kertaa viikossa bussimatkalla?

Vastaus

Oireista ja niiden ajatellusta aiheuttajasta päätellen kyseessä on jokin muu kuin pähkinäallergiaoireilu. "Saattaa sisältää" -merkinnästä huolimatta allergeenia on tuotteessa niin vähän, ettei se aiheuta oireita edes allergiselle syöjälle, saati sitten vierustoverille. Vaikuttaa siltä, että kyseessä on pelkoreaktio. Tästä päätelmästä ei pidä suuttua, sillä sellainen on yleistä ja siitä voi päästä eroon joko ilman lääkkeitä tai tarvittaessa lääkkeiden kera. Ongelmasta kannattaa puhua vielä kerran allergialääkärille (keuhkolääkärille). Varmaankin lisätutkimukset ovat vielä tarpeen.


07.10.2013

 

« Takaisin