Kysymys

Eipä tuossa ollut poalja mitään "sisältöä".. muuta kun että lisäaineita pitää välttää. Minusta tuossa kiteytyy kyllä hyvin monen "ravintokriittisen" tms ihmisen ajattelu. Eli kerrotaan, että ihmiset voivat huonosti ja yhdistetään se lisäaineisiin. Maitoa pitää kritisoida nyt ihan muuten vaan, milloin mistäkin syystä. Geenimanipulaatio ja jalostaminen taas tarkoittaa viisisilmäisiä kaloja. Itse toki edustan ammattikuntaa, joka myös näissä keskusteluissa aina lytätään, että kommentillani tuskin on suurempaa arvoa ainakaan k.o. luennoitsijalle. Mutta itse ajattelen, että tuo ihmisten pahoinvointi ja mahakivut aiheutuvat enemmänkin siitä, mitä he syövät (eli mitä ravintoaineita) kuin siitä, minkälaisia e-koodeja ravinnossa on. On toki olemassa vaivoja, joihin tämänhetkinen lääketiede ei anna vastausta, jolloin jonkin tietynlaisen ravinnon välttäminen voi parantaa oloa. Maitoa aina kritisoidaan tällaisissa keskusteluissa ja sitä pidetään mahavaivojen aiheuttajana. Voi toki olla, että jotkut saavat tosiaan maidosta oireita ilman, että olisi diagnosoitu laktoosi-intoleranssi, mutta minusta huonompi asia on maidon välttäminen. Maito kuitenkin on tärkeä kalsiumin, proteiinin ja d-vitamiinin lähde (paitsi luomumaito) ja uskon, että osteoporoosia olisi vielä paljon enemmän, jos maidon juontia vähennetään. Se miksi sitä on Suomessa eniten (en tiedä onko näin todella, muta jos on), johtunee siitä, että Suomessa sen diagnosointi onnistuu melko helposti ja toisaalta d-vitamiinivaje on suomalaisilla suuri juuri auringonvalon vähäisyyden takia. Ja, no, tätä kommentointia voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta siis, tarkoituksenani on sanoa, että olisi kiva kuulla ravitsemuskriittisen ihmisen puolelta jotain näyttöä asioista, eikä vain pelottelua ja mielikuvien maalaamista ja luonnollinen- hyvä/ synteettinen -huono -akselilla. Ei kaikki luonnossa kasvava ole ihmiselle hyväksi. Jos jossain kasvissa on aines, jota ihmiskeho ei tarvitse, se poistaa sen. Ei elimistö tiedä, onko tarpeeton aine tullut luonnosta vai laboratoriosta.

Vastaus

Edellä olevassa on kaikki oleellinen sanottu. Lisäaineiden haitallisuudesta ei ole näyttöä. Minun nuoruudessani ei ollut muuta maitoa kuin luomumaito. Kun sitä ei ollut pastöroitu, se tietysti happani helpommin kuin nykyiset maitotuotteet. Laktoosi-intoleranssia on parillakymmenellä prosentilla suomalaisista. Se ei tarkoita sitä, etteikö laktoosia voisi hieman olla ravinnossa. Esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa suurin osa väestöstä on laktoosi-intolerantteja, sillä siellä ei ole käytetty maitotuotteita niin kuin Pohjolassa. Kun laktoosi-intoleranssista ei ole haittaa, luonnollista valintaa ei ole tapahtunut ja intoleranssi on päässyt lisääntymään. Suurin osa vatsavaivoista on ärtyvän suolen oireyhtymää. Sen mekanismia ei tunneta tarkkaan. Yli puolet väestöstä karttaa sen takia jotakin ruoka-ainetta, toiset jopa kymmeniä ruokia.


01.10.2013

 

« Takaisin