Kysymys

Hei! Olen 22-vuotias nainen, ja minulla on ennestään todettu koivu-, heinä-, paprika-, omena- ja pähkinäallergia. Nyt olen taas saanut viimeaikoina samanlaisia iho- ja vatsaoireita kuin em. ruuista, vaikka en ole näitä syönyt, ja epäilen siksi uutta allergiaa. Mitkä ovat näiden kanssa yleisimpiä ristiinreagoivia ruoka-aineita?

Nyt olen viikon verran kokeillut olla ilman soijatuotteita, kun luin että se voi ristireagoida, ja oireet ovat helpottaneet hieman mutteivät kokonaan. Missä vaiheessa voi vetää johtopäätöksiä, onko soijalla vaikutusta asiaan? Mitä muuta kannattaisi kokeilla?

Vastaus

Kutakuinkin täydellinen luettelo koivun kanssa ristiinreagoivista ruoista löytyy esimerkiksi Terveyskirjastosta (www.terveyskirjasto.fi)  hakusanalla ristiallergia. Luettelon ruoka-aineita voi tarkkailla omin päin ja tarvittaessa ottaa yhteyttä allergialääkäriin. Aikuisen vatsavaivojen syynä on kuitenkin usemmiten ärtyvän suolen oireyhtymä, jossa vaivoja aiheuttavia ruokia voi olla yksi tai kaksi, joillakuilla kymmeniä. Siitäkin löytyy lisätietoa Terveyskirjastosta.


04.09.2013

 

« Takaisin