Kysymys

Hei! Olen koko ikäni ollut allerginen ja ihostani atooppinen. Nyt 27-vuotiaana sain pahimmat reaktioni. Silmät turposivat, rähmivät vuoden, iho meni todella huonoksi, huuletkin turposivat ja ehkä koko naama vähän. Pahimmat reaktiot sormenpäissä ja kynsissä: turposivat, tulehtuivat ja märkivät paljon. Kävin ihotautilääkärillä ja sain levocetirizin-allergialääkettä sekä yöksi ataraxia. Sormiini sain antibioottikuurin, sienilääkekuurin ja kortisonivoiteen.

Ihmetyttää, mikä näin yhtäkkiä laukaisi pahat allergiaoireet ja mieleeni tuli geelikynnet. Olen niitä n. 5 kertaa tehnyt itse itselleni (ammattilaistuotteilla) ja viimeisimmissä kynsissä käytin tummanliilaa väriä. Mieheni sanoi heti, että tuossa värissä on varmasti karmiinia (hän on siis pigmenttitehtaassa töissä ja tunnisti). Voiko näin yhtäkkinen allergiareaktio saada alkunsa esim geelikynsiväristä tai liimoista? Pari vikkoa on mennyt ja kynsiä ei enää ole. Silmät oireilevat edelleen pahasti ja ihokin on huono. Myös huulten ympärysiho on pahassa ihottumassa.

Allergiatesteissä selvisi, että olen PAHASTI allerginen huonepölylle ja varastopölylle sekä timoteille ja myös allerginen kissalle, koiralle, hevoselle, koivulle, pujolle ja jollekin homeelle. Näille olen ollut myös lapsesta asti allerginen (paitsi aikuisena tullut huonepöly ja pujo) ja ikinä en ole saanut pahoja allergiareaktioita, paitsi kissaystävien luona vaatinut duactia.Voiko yhtäkkiset oireet johtua edelleenkin niistä geelikynsistä, vai onko se vain omaa kuvitelmaani?

Pölyn arvo verikokeessa oli 67,9, kun viitearvo oli 0,35.
Vielä vinkkejä kaipaisin pölyyn. Ennen siis en ole saanut oireita siitäkään. Perussiisti koti meillä ja peti pedataan toisinaan ja lakanat esim. vaihdetaan n. 2 viikon välein. Riittääkö tämä edelleen vai pitääkö nyt ruveta supertarkaksi pölyjen suhteen? Kiitos!

Vastaus

On todennäköistä, että olet herkistynyt geelikynsien liimalle, et värille, tuskin itse kynsilevyllekään. Allergia voidaan selvittää lapputestillä. On harvaista, että reaktio leviäisi noin laajalle, mutta ei se mahdotonta ole. Mitä tulee huonepölyyn, sen koostumus vaihtelee asunnosta ja työpaikasta toiseen. Niinpä missään testeissä ei tietääkseni enää ole huonepölyä sellaisenaan. On pölyryhmä, joka käsittää eläin- ja pölypunkkiallergeenit. Varastopunkit reagoivat ristiin huonepölypunkin kanssa. Noin voimakas reaktio on melkein mahdoton enempää eläimistä tai muista pölyn aineksista. Tavallinen siisteystaso riittää edelleenkin. On myös mahdollista, että reaktio tuli jostakin ruoasta. Se kannattaisi selvittää. Testeistä saisi vihjeitä siitä, mistä reaktio mahdollisesti tuli. Tulevaisuutta ajatellen keinokynnet on viisainta unohtaa. Samoin muut pikaliimat.


27.08.2013

 

« Takaisin