Kysymys

Minulla on joskus verikokeissa todettu lievä vehnäallergia ja nyt alkuvuodesta jätin vehnän (oikeastaan muutkin kotimaiset viljat kauraa lukuun ottamatta) ruokavaliosta pääsääntöisesti pois. Muutaman päivän lipsahduksia on tapahtunut ja tuotteita, joissa vehnää on vähän (esim. suklaa) syön edelleen. Luulen, että tämän johdosta myös tupakka-allergiani on helpottanut (poikaystäväni tupakoi enkä oireile siitä) ja olo on muutenkin parempi. Voiko tämä johtua vehnän poisjättämisestä ruokavaliosta? Olen nyt 30-vuotias, ja astmasta ja erilaisista allergioista olen kärsinyt n. 20 vuotta.

Vastaus

Allergeenin täydellinen välttäminen usein lisää allergiaa niin, että vakavatkin reaktiot ovat mahdollisia. Vaikka välttäisitkin vehnää, ohraa ja ruista, päivittäin tai ainakin joitakin kertoja viikossa tulisi niille altistua. Tuskin mahdollisella vehnäallergialla on mitään tekemistä tuntemustesi kanssa, ei se ainakaan vaikuta tupakkayliherkkyyteen.


17.06.2013

 

« Takaisin