Kysymys

Hei,
Kysymykseni koskee allergioita ja yliherkkyyksiä. Minulla on varsinaisia allergioita (IgE) timotei, nurminata, kissa ja pölypunkki. Pahin on timotei, johon syön Grazaxia. Minulla on paljon yliherkkyyksiä (IgG). Alla näihin liittyviä kysymyksiä:
1. Voiko yliherkkyydet kehittyä kunnon allergioiksi?
2. Voiko allergia, joka ei nyt oireile pahasti, kehittyä ajan myötä esim anafylaxiaksi?
3. Kuinka usein allergia- ja yliherkkyystestit kannattaa uusia?
4. Miten tiedän, että allergiat ovat pahentuneet, tarvitseeko minun pelätä anafylaksiaa?
Kiitos paljon etukäteen vastauksista ja oikein aurinkoista kesää!

Vastaus

1. Ruoka-allergioita on eniten lapsuudessa, mutta ne häviävät useimmilta kouluikään mennessä, mutta myöhemminkin ruoka-allergia saatta hävitä, harvoin enää aikuisena. Siitepölyallergiat syntyvät tavallisimmin lapsuudessa tai teini-iässä. Kaikki allergiset eivät oireile, ja oireiden voimakkuus voi vaihdella vuodesta toiseen. Yksilökohtaisia ennusteita ei voi tehdä minkään kokeen perusteella.


2. Anafylaksioita kehittyy helpoimmin silloin, kun allergeenia välttää täydellisesti vaikkei siitä pahoja oireita tulisikaan. Altistuminen ainakin muutaman kerran viikossa estää allergian pahentumisen. Se on helppoa ruoka-aineiden kohdalla, mutta ei esimerkiksi ampiaisallergiassa.


3. Allergiatestejä uusitaan, jos selittämättömiä allergistyyppisiä oireita alkaa esiintyä. Muuten testien tekeminen on turhaa.


4. Kyllä anafylaksia ilmoittaa itsestään oirehtimalla. Yllätysanafylaksioita on tullut etenkin silloin, kun jotakin ruokaa, esimerkiksi maitotuotteita on välttänyt 100-prosenttisesti kuukausia tai vuosia.


28.05.2013

 

« Takaisin