Kysymys

Hei! Lapsuuteni sairastelin astmaatikkona ja olin allerginen lähes kaikelle: eläimille, ruoka-aineille, kasveille, pölylle jne. Sain siedätyspiikkejä usean vuoden ajan ja kuinka ollakkaan murrosiässä astma ja allergiat hävisivät kokonaan ja flunssiakin olen joutunut potemaan vain harvakseltaan. Ikäni on nyt 51 v.
Eläinrakkaana otin sitten kolmekymppisenä kokeeksi kaneja, joita pidin 18,5 vuotta; aluksi vähän nenä vuoti, mutta sen jälkeen ei ollut minkäänlaisia oireita. Tämän jälkeen halusin uteliaisuuttani testauttaa veren vasta-aineet, jonka arvoksi tuli 0,37. Uskalsin sitten hankkia koiran ja ennen koiran tuloa veren vasta-ainemääritys oli 0,13. Koiran oltua minulla 10 kuukautta kävin uudelleen testauttamassa veren vasta-aineet, jonka arvoksi tuli 0,15. Mietin toisen koiran hankintaa ja kävin jälleen mittauttamassa veren vasta-aineet, jotka olivat vuotta myöhemmin kohonneet 0,83. Pitkäturkkisella koirallani oli tuona aikana voimakasta karvanlähtöä ja kutinaa, josta kävimme eläinlääkärissä ja onneksi koiran oireet hellittivät. Itselläni ei kuitenkaan tullut mitään allergisia oireita. Nyt mietin uudelleen toista koiraa ja kävin viime viikolla veren vasta-ainetestissä, joka oli laskenut vuodessa 0,63. Ensimmäinen koira on ollut minulla nyt siis reilut 3 vuotta. Onko tämä nyt todellakin luonnollista siedätystä vai voiko veren vasta-aineet heitellä nopeastikin? Vaikka koko aikana ei ole mitään oireita ollut mietin, että olisiko hyvä hankkia ilmanpuhdistin, kun toinen koira tulee taloon ja tuo mukanaan myös enemmän eläinpölyä. Varsinkin talvella tuuletus on paljon vähäisempää kuin kesällä. Onko kaksi koiraa isompi riski allergisoitua kuin yksi koira?

Vastaus

Mainitsemanne IgE-arvojen vaihtelu mahtuu luonnollisen vaihtelun ja määristysmenetelmän epätarkkuuden rajoihin. Alle 2,0 kU/l -arvoilla oireita tulee vain poikkeustapauksissa. Kaksi koiraa ei ole pahempi allergiariski kuin yksi. Paljon merkittävämpää on, kuinka paljon koirat hilseilevät (onko niillä atooppista ekseemaa tai tali-ihottumaa tms). Se taas näkee koiran ihosta, ja ainakin eläinlääkäri voi sen kertoa.


28.05.2013

 

« Takaisin