Kysymys

Heippa, olen 22-vuotias nainen. Minulla on ollut aina paljon allergioita (kaikki siitepölyt, raa'at hedelmät ja kasvikset, joitain lääkeaineita), jotka ovat nyt iän myötä onneksi helpottaneet. Ruoista tulee allergiaa enää siitepölyaikana.
Viime vuonna loppukesästä aloitin Cambridge-dieetin jonka aikana elin käytännössä ateriankorvikkeilla. Parin viikon sisään aloin saada hengenahdistusta ja voimattomuuskohtauksia, sydän hakkasi miten sattui ja olo oli epätodellinen. Nokkosihottuma puhkesi myös. Röyhtäilin paljon ja seuravaalla kontrolliajalla korva-kurkku-nenäpolilla lääkäri katsoikin,että kurkku näyttää sille,että on refluksi. Lopetin tietysti dietin, mutta nokkosihottuma on edelleen riesana lähes joka päivä eikä siihen auta allergialääkkeet, vatsani on melkeinpä aina löysällä ja limaa kurkku täysi vaikka käytän Somacia sekä allergialääkettä. Tutkin asiaa ja luin netistä kokemuksia, että jollain oli tälläinen ateriankorvikedieetti laukaissut maitoallergian. Kuulemma siihen voi kuulua myös niveloireet, joita minulla on ollut jo kauan (selkäranka "tulessa", polvet ja nilkat kipeytyy rasituksesta päiviksi, jumiutunut olo). Reumatestit jne. on tehty pariinkin kertaan. Käsittämätöntä väsymystä on ollut myös kauan, mutta verikokeissa ei ollut mitään poikkeavaa. Kysyisinkin, että voisiko tämä olla maitoallergiaa ja kuinka pian oireet katoavat jos (kun) aloitan maidottoman kauden?

Vastaus

On erittäin epätodennäköistä, että Cambrigde-dieetin aikana kehittyisi allergioita, jotka aiheuttaisivat kuvailemasi oireet. Krooninen (yli 2 kk kestänyt) nokkosihottuma on tavallisesti autoimmuuninokkosihottumaa. Siihen liittyy usein muitekin autoimmuunioireita, esimerkiksi lihas- ja nivelkipuja, vatsavaivoja jne. Esimerkiksi Terveyskirjastossa on artikkeli autoimmuuninokkosihottumasta ja autoimmuunitaudeista yleensäkin (www.terveyskirjasto.fi). Hoitavan lääkärin kanssa voit etsiä sopivan hoidon.


24.05.2013

 

« Takaisin