Kysymys

Haluaisin kysyä, mistä saisi lisätietoa tästä siedon vahvistamisesta, josta puhutte. Lisäksi haluaisin tietää, miksi vain kontaktiallergiassa välttäminen on strategia. Olen itse hengenvaarallisesti allerginen kalalle ja saan usein voimakkaitakin oireita pelkästä kalan hajusta (mm. hengitysteiden turpoamista, pahoinvointia, silmien vuotamista). Tämän vuoksi joudun välttämään paikkoja, joissa kalan hajua on, mm. kouluni ruokalaa, jos siellä on kalaa samana päivänä ruokana. Olisinkin kiinnostunut, mihin väitteet sietämisestä perustuvat, ja voiko omaa sietokykyä muka todella kasvattaa? Suhtaudun tähän skeptisesti, mutta totta kai jos omaa elämää voisi helpottaa jotenkin, että ei esim. tarvitsisi miettiä voiko johonkin paikkaan mennä, niin haluaisin lisää tietoa ja neuvoja. Alla tekstipätkä, johon viittaan.

"Allergiaa aiheuttavan tekijän välttäminen on usein tarpeen silloin, kun oireilu on voimakasta, mutta tilanteen rauhoituttua on pikemmin käytettävä menetelmiä, jotka vahvistavat sietoa.

Allergeenien välttäminen kokonaan on lähes mahdotonta, eikä allergeenien välttämisestä ole pitkäkestoista kliinistä hyötyä kuin poikkeustapauksissa. Vain ihon kontaktiallergiassa allergeenin välttäminen on edelleen keskeinen strategia."

Vastaus

Siedätys onnistuu kohtalaisesti tai hyvin 50-90%:lla allergisista allergian voimakkuudesta ja allergeenista riippuen. Kala-allergian siedätyksestä ei ole kattavia tutkimuksia tehty, joten kala-allergian siedätykseen ei osata vielä antaa tarkempia ohjeita. Kuitenkin tiedetään, että kala-allergista lähes jokainen saa oireita turskasta, joka toinen lohikaloista mutta hyvin harva tonnikalasta. Kaikkein herkimpien on viisainta välttää altistumista kokonaan. Mitä tulee kosketusallergiaan, keino senkin siedätykseen on jo olemassa. Sitä ei vain ole juuri tehty. Kenties tulevina vuosina jotkut paneutuvat asiaan tosissaan.


16.05.2013

 

« Takaisin