Kysymys

Olen 25-vuotias nainen. Oireina minulla on nenän limakalvon turvotusta sekä siitä johtuen limaisuutta. Aerobinen liikunta ei onnistu kunnolla vaikka olen koko ikäni liikkunut säännöllisesti. Tuntuu vain, että happi ei mene eteenpäin. Urheilen 4-6 x viikossa. Oireet säilyvät ympäri vuoden. Tuntuu, että joinakin päivinä on enempi tukkoinen olo kun toisina se vähän helpottuu. Reagoin myös helposti erilaisiin hajusteisiin, esimerkiksi hiuslakkaan.

Sen lisäksi on toista vaivaa, joka liittyy sormien niveliin. Puristusvoima on heikentynyt alhaiseksi ja nivelet ovat todella jäykät. Mistä johtuu? Myös keliakiaepäilyä tällä hetkellä on kun vatsakin toimii huonosti. Iho on myös kuiva ja äärimmäisen herkkä kutiamaan. Onko minulla vain käynyt huono tuuri geenien suhteen vai olenko allerginen jollekin?

Vastaus

Ilmeisesti olet atoopikko, joka selittää ihon kuivuuden ja kutiamistaipumuksen. Se saattaa olla myös limakalvo-oireiden takana. Kun nenäoireet ovat ympärivuotisia, kyseessä on todennäköisesti ns. ei-allerginen yliherkkyysnuha. Allergiatesteissä kannattaa tietysti käydä. Jos niissä löytyy oireiden syy, sitä voi mahdollisesti välttää ja päästä limakalvo-oireista eroon kokonaan tai osittain. Sormien jäykkyys ei ole allergiaa. Sen syy saattaa olla jokin reumatauti. Käynti terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai yleislääkärillä on paikallaan.


10.05.2013

 

« Takaisin