Kysymys

Voiko raskausaikana käytetyt vitamiinit, muut ravintolisät ja ravitsemus ylipäätään vaikuttaa tulevan lapsen terveyteen haitallisesti? Imetyksen sanotaan vähentävän infektio- ja allergiariskejä, mutta minun kohdallani näin ei ole ollut.
Ensimmäistä lasta odottaessa en käyttänyt mitään lisäravinteita, söin säännöllisesti terveellistä ruokaa ja hedelmiä, melko usein iltaisin myös eineksiä kuten pizzaa, mikäli teki mieli. En välttänyt mitään ruoka-aineita. Lapsella oli syntyessään yliherkkyysoireita joistakin ruoka-aineista, kuivahko iho ja refluksia(?). Ei allergioita, tai muuta erityistä. Täysimetys vain n.1-2 kk. Seuraavaa lasta odottaessa käytin melko säännöllisesti joitakin vitamiinivalmisteita, söin melko monipuolisesti normaalia ruokaa, hyvin paljon hedelmiä, jonkin verran eineksiä, en erityisesti välttänyt mitään ruoka-aineita. Lapsella yliherkkyysoireita, vatsavaivoja ja suolioireista allergiaepäilyä, infektioita ja hengitystieinfektioita. Myöhemmin todettu astma, sekä eläin- ja siitepölyallergioita. Imetyksen kesto n. 2 v. Kolmatta odottaessa meinasin saada keskenmenon ja lääkäri totesi minun mahdollisesti odottaneen kaksosia. Käytin melko säännöllisesti raskaana oleville suunnattua vitamiinilisää, sekä kasvi-/ siemenöljy valmistetta, vältin maksaa ja muita käskettyjä neuvolan ohjeiden mukaan, ei eineksiä, söin säännöllisesti terveellistä ruokaa ja hedelmiä, loppuraskaudesta mm. paljon tummaa riisiä ja linssejä. Lapsella syntyessään hyvin paljon todettuja, pääasiassa iho- ja suolioireisia allergioita, sekä n. 2 v alkaen oireita pujosta. Imetyksen kesto n. 2 v. Neljättä odottaessa käytin säännöllisesti vitamiinivalmisteita ja kasvi- siemenöljy kapseleita, vältin lähes täydellisesti neuvolan kehottamia ruoka-aineita. Söin pääasiassa terveellistä ruokaa melko säännöllisesti, paljon hedelmiä, myös jonkin verran eineksiä jne. Lapsella pahoja iho-oireita jo alle 1 kk iässä, hyvin paljon vakavia, jopa anafylaksiaa aiheuttavia ruoka-aineallergioita, atooppinen iho, astmaepäily, pahaa siitepölyallergiaa jo alle 2 v, eläinallergioita, ei erityisiä infektioita tai sairasteluja. Imetyksen kesto imetysdietillä n.1,5 v, jonka jälkeen pahimmat epäselvät iho-oireet hävinneet ja allergiat jatkuvasti lisääntyneet.
Meille on tulossa uusi lapsi ja mietinkin, että voisinko ravinnollani ja ravintolisilläni vaikuttaa myönteisesti, tai haitallisesti tulevan lapsen terveyteen? Entä onko mahdollista, että imetys on pahentanut lasten allergioita tai riskejä niihin. viimeisintä imettäessäni söin vain hänelle sopivia ruoka-aineita, joista ei imetyksen jälkeen oireita sen kummemmin tullut, mutta imettäessä iho oli varsinkin kasvoissa jatkuvasti hilseilevä ja punainen, tai jopa aivan ohut ja vereslihalla. Myös kahta edellistä imettäessä, oli heillä enemmän allergiaoireita, tai muita vaivoja, kuin imetyksen loputtua. Voiko äidinmaito sisältää lapselle haitallisia aineita, esim elimistöön kertyneitä myrkkyjä tms. siinä määrin, että ne voisivat aiheuttaa yliherkkyys-, infektio-, tai allergiaoireita / riskejä lapselle?

Vastaus

Ravintosuositusten mukainen ruoka riittää erinomaisesti äidin ja lapsen hyvinvointiin. Yksipuolinen ruoka saattaa olla haitaksi. Vitamiineja otetaan neuvolan ohjeiden mukaan. Muista lisäravinteista ei ole hyötyä. 3 kuukauden mittainen imetys riittää vallan mainiosti, ja lisäruokia tulisi antaa viimeistään 6 kk:n iästä lähtien. Siinä kaikki mitä odottavan ja imettävän äidin kannattaa tehdä.


15.02.2013

 

« Takaisin