Kysymys

2-vuotiaan poikamme ruokavalio on hyvin suppea (peruna, kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, tomaatti, riisi, porsaan liha, mustikka, vadelma, puolukka, oliiviöljy). Allergiasairaalan lääkäri on käskenyt antamaan myös naudanlihaa ja kokeilemaan viljoja. Aiemmin saanut oireita kaikista muista viljoista ja kokeilluista lihoista. Mitkään kalsium- ja vitamiinivalmisteet eivät ole sopineet. Lapsi on syönyt n. puoli vuotta riisipohjaista vitaminoitua sinlac -puuroa. Käytössä myös riisijuoma, jossa kalsiumia ja D-vitamiinia. Nyt ollut kokeilussa riisi- quinoa näkkileipä, josta oireita ei ole tullut. Quinoapuuroa en ole pystynyt kokeilemaan jauhopölyn minulle aiheuttamista iho-oireista johtuen, vaikka näkkileivästä en oireita saakaan. Ennen viime kesää käytössä ollut ilman oireita kerran tai pari viikossa luomupäärynä, sekä persikka, joista siitepölyajan alettua alkoi oireet suussa ja iholla myös harvoin käytettynä. Sen jälkeen ei ole sopineet ollenkaan. Myös vesimeloni aiheuttanut pahoja iho-oireita, sekä yskää ja kutinaa suussa.
Evira on nyt antanut varoituksen riisimaidon käytöstä alle 6-vuotiailla lapsilla ja myös kaikki riisipuuro- ja vellivalmisteet ilmeisesti sisältävät arseenia ym. haitallisia aineita. Lapsemme ruokavaliota on allergioiden vuoksi vaikea laajentaa muihin kuin riisiin. Onko ruokavalio turvallinen lapsemme kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta? Tuntuu siltä, että kaikista ruoka-aineista tulee kerta kerralta pahemmat reaktiot, enkä enää tiedä mitä uskallan kokeilla, vaikka turha välttäminenkin on pahasta. Mitkähän ruoka-aineet olisivat turvallisia kokeilla kotona ilman vakavia oireita?
Onko Dexametason laktoosista huolimatta turvallinen lääke maitoallergiselle? Lapsella myös varalla Jext, Atarax ja Ventoline.

Vastaus

Poikanne ongelma on niin monitahoinen, ettei siihen ole mahdollista antaa neuvoja näin nettipalstalla. Allergiasairaalassa on valtakunnan paras tieto ja osaaminen lasten ruoka-allergioissa ja niiden hoitamisessa. Onneksi yliherkkyydet katoavat vuosien varrella niin, ettei mitään pysyvämpiä vaurioita synny.


04.02.2013

 

« Takaisin