Kysymys

Moikka! Ongelmani on aivan yllättäen alkanut allergiareaktio ilmeisesti alkoholia (lonkeroa) kohtaan. Olen 21-vuotias nainen, joka on tähän mennessä pystynyt juomaan alkoholia aivan normaalisti. Nyt viimeisen 4 kk aikana olen saanut joka kerta muutaman lonkeroannoksen jälkeen ihottumaa ihooni. Ihottuma ilmestyy yleensä seuraavana aamuna ja kestää vuorokauden. Iho on näppyläinen ja punainen ja kutiaa. Lisäksi yleensä ihottuman ilmestyessä herään siihen, että sydän tykyttää tavallista tiuhempaan (tosin alkoholihan nostaa sykettä?) ja olo on kuumeinen ja voimaton. Olen 4 kk sitten aloittanut astmalääkityksen, voiko tällä olla jotakin yhteyttä asiaan? Olen aijemmin ollut allerginen koirille, kissoille ja siitepölyille, ja kuluneiden neljän kuukauden aikana on tuntunut, että nekin allergiat ovat pahentuneet huomattavasti.
Lisäksi minulla on atooppinen iho ollut lapsesta saakka. Astmalääkkeen lisäksi käytän päivittäin thyroxin lääkitystä sekä e-pillereitä.

Luin jostakin histamiini lääkkeestä Camucin, onkohan tästä tapauksessani mitään hyötyä? Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Alkoholiallergiassa oireet alkavat 15-20 minuutissa alkoholin nauttimisesta. Siihen riittää yksi ravintola-annos (= yksi lonkero). Oireet häviävät muutamassa tunnissa. Oireesi sopivat nokkosihottumaan, jonka syy jää yleensä arvoitukseksi. Alkoholi lisää nokkosihottuman voimakkuutta, onpa nokkosihottuman syy mikä tahansa. Antihistamiinia kannattaa kokeilla, sillä väsyttämättömistä antihistamiineista ei ole koskaan haittaa. Esimerkiksi Levocetirizin sopii hyvin. Sitä saa apteekista ilman reseptiä. Camucin ei noihin oireisiin auta. Jollei antihistamiini auta, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Samoin tutkimuksia kannattaa tehdä, jos oireet kestävät yli 2-3 kk. Silloin puhutaan kroonisesta nokkosihottumasta.


08.01.2013

 

« Takaisin