Kysymys

Hei! Minulla on ollut vuosien ajan (ainakin 20 v) allerginen nuhaoire:
Saan kohtauksen, joka alkaa nenän sisäpinnan kutinalla. Sitä seuraa 10-15 aivastusta ja jollain kerroilla seuraa täydellinen nuhaoire; ääni menee, nenä vuotaa, silmät vuotavat, aivastuttaa nuo 10-15 kertaa. Sitten tuo ryökäle menee ohi ja olo on kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ainoa, mistä on selvä syy ja seuraus asiaan: kirkas aurinko, jos siihen katsoo. Muuta syy-seurausta en pysty sanomaan, koska kohtaus tulee milloin missäkin ja mistäkin: töissä, kotona, sisällä, ulkona, kesällä, syksyllä, keväällä, talvella. Olen kysellyt työpaikkani lääkäreiltä asiaa ja tähän mennessä ainoa ohje tuli reilu 12 vuotta sitten: pidäpä villasukkia, se helpottaa. Mummolani oli sama oire.
Oire on kuitenkin sen verran vaivaava, jotta josko asiantuntijoillannne olisi asiaan jokin visio?

Vastaus

Kyseessä on ns. ei-allerginen yliherkkyysoireilu, jossa suurin tekijä on perimä. Nimenomaan auringon aiheuttama aivastus-nuhapuuska on tyypillinen sukuominaisuus. Antihistamiinit estävät oireilua jonkin verran. Jos oireita on päivittäin, antihistamiinia kannattaa ottaa säännöllisesti. Jos oireita on harvemmin, lääkkeen säännöllistä käyttöä ei kannattane aloittaa. Kohtauksen alettua antihistamiinien otto ei ehdi auttaa, sillä vaikutus alkaa vasta 20-30 minuutin kuluttua. Aivastelu-nuhapuuskat saattavat lisääntyä ikää myöten. 


Jotkut ovat sitä mieltä, että päivittäinen tai lähes päivittäinen saunominen vähentäisi oireilua. Jalkojen lämpimänä pitäminen auttaa myös. Toiset käyttävät villasukkia sisällä, istumatyöläiset panevat jalkojen alle lämpötyynyn.


29.11.2012

 

« Takaisin