Kysymys

Vaivanani on taiveihottuma sekä hiuspohjani kutiaa voimakkaasti. Minulle tulee myös toistuvasti silmätulehduksia, joihin saan aina antibiootin tippoina. Olen saanut kutinaan vahvoja kortisonivoiteita sekä tauoille perusvoiteita. Voiteet tauoilla eivät auta, ihoni hylkii niitä. Iho punoittaa ja voiteet eivät imeydy, vaan aiheuttavat taas kutinaa ja oireita. Minulla on lisäksi maito-, kala- ja kananmuna-allergia. Kyseiset ruoka-aineet ovat poissa ruokavaliostani, koska saan niistä vaikeita oireita. Olen kulkenut lääkäriltä toiselle ja aina samojen ohjeiden kanssa lähden sieltä. Olen kierteessä ja minulla on vahva tunne, että minua ei kuunnella vastaanotolla, koska perusvoiteita määrätään, vaikka en voi niitä yrityksistäni huolimatta käyttää. Voiteiden käytön jälkeen olen verillä ja ihoni tulehtuu.
Mitä tutkimuksia minulle tulisi tehdä? Olen pyytänyt ihotautilääkäriltäni testejä, mutta eipä vain ole lähetettä saanut. Ovatko tutkimukset kalliita, vaan mikä on syynä? Itselleni olisi helpompaa tietää onko jossakin jokin aine, joka tämän tekee.

Vastaus

Ette kerro ikäänne, mutta oireista päätellen kyseessä on aikuisen atooppinen ekseema. Osa on allergisia rasvahiivoille, joita on kaikkien ihossa. Ulkoinen tai sisäinen hiivalääkitys saattaa auttaa siihen. Testeistä ei ole yleensä mitään hyötyä, joten niitä ei tavallisesti tehdäkään. Kortisonivoiteiden ohella käytetään kalsineuriini-inhibiittorivoiteita eli ”limuusivoiteita". Joskus tarvitaan pitempi lääkekuuri suun kautta: esimerkiksi atsatiopriini tai siklosporiini. Oma erikoislääkärinne osaa kertoa lähemmin niiden tarpeellisuudesta ja sopivasta muustakin hoidosta.


14.9.2011

 

« Takaisin