Kysymys

Kysyisin allergiariskistä vauvalla, joka syntyy sektiolla ja saa korvikemaitoa alusta asti. Odotan kolmatta lastani, joka mahdollisesti tulee poikkitilan vuoksi syntymään sektiolla, kahden edellisen lapsen kanssa ei imetys ole onnistunut, maitoa ei ole tullut ahkerasta yrittämisestä huolimatta. Nyt mietinkin, että miten suuri riski allergisoitua vauvalla on jos sektioon joudutaan ja nytkään ei äidinmaitoa saa? Onko mitään, millä voisi yrittää korvata alatiesynnytyksen ja imetyksen tuomia etuja, esim. maitohappobakteerit tai joku muu?
Lisäksi meille on tulossa koira kohta vauvan syntymän jälkeen, toteutuuko koiran suojaava vaikutus myös tällaisella lapsella, joka ei ole normaalia "bakteerisuojaa" saanut synnytyksessä ja imetyksessä? Vai onko pelättävissä allergisoituminen koiralle? Toisella vanhemmista on koivu/leppäallergia, kaksi edellistä lasta ovat ainakin vielä allergisoitumattomia (ovat 5 ja 10-vuotiaat).

Vastaus

Korvikemaitoa pelätään turhaan. On todettu, että korvikemaitoa alusta lähtien saanneilla on vähemmän maitoallergiaa kuin muilla. Miksi sitä ei sitten suositella kaikille? Sen takia, että satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta ei ole koskaan tehty, eikä sellainen varmaankaan menisi läpi missään eettisessä toimikunnassa. Koira kotiin on hyvä asia. Herkistymisvaara on pienempi kuin ilman koiraa. Naapurin koiralle herkistyy myöhemmin lapsuudessa nimittäin helpommin kuin omalle. Probioottisten bakteerien antamisen hyödystä on näyttöä vain atooppisen ekseeman suhteen muutaman vuoden ikään saakka.


10.04.2012

 

« Takaisin