Kysymys

Prick-testistä: olen poikkeuksellisen herkkä kalalle. Saan allergiaoireita, jos kalaa on käsitelty huoneessa tai siitä on jätteitä roskakorissa. En voi käydä kaupassa, jossa on kalatiski, enkä voi myöskään syödä ravintoloissa, joissa kalaa valmistetaan. Minulle tehtiin ihotestit, en kuitenkaan reagoinut kalaan enkä äyriäisiin 15 min. kuluessa. Parin tunnin päästä pistoskohdat (kala ja katkarapu) vuosivat verta ja olivat koholla ja turvoksissa. Jäljet näkyvät vielä muutaman päivän päästä. Kala/äyriäiset aiheuttavat nokkosrokkoihottumaa ja heikottavaa oloa/ pyörtymisiä, jos ilmassa kalavalkuaista on. Kotona kalan välttäminen on mahdollista, mutta työolosuhteiden muuttumisen vuoksi ei jatkossa enää työssä. Miten tulisi toimia, voiko kalaan tottua pikku hiljaa? Nyt sairaspäiviä on turhan paljon muutenkin, kurkunpää on turvoksissa, silmät vuotavat ja keuhkot ovat kipeät. Pelkään siirtymistä tauko/ruokapaikan viereen, oireet pahenevat varmasti. Miten kala-allergia voi todeta muuten kuin ihotestein? Ja siten, että se riittäisi todisteeksi työaseman muuttamiseen?

Vastaus

Numeerisen "allergia-arvon" saa CAP-testillä (RAST-testillä) verestä. Työterveyslääkäri voi sitten kirjoittaa todistuksen työpaikan järjestämisestä.


06.03.2012

 

« Takaisin