Kysymyksiä ja vastauksia

Professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastasivat tällä palstalla Kansallisen allergiaohjelman aikana lähetetyihin kysymyksiin vuoden 2018 loppuun. Aiemmat kysymykset vastauksineen löytyvät sivuilta, mutta uusiin kysymyksiin ei ainakaan toistaiseksi vastata.

 

Kysyttyjä kysymyksiä

Kasvit:

Viitapihlaja-angervo ja kosketusallergia? Olen muutaman vuoden hävittänyt puutarhassa villiintynyttä viitapihlaja-angervoa kiskomalla pensaan alkuja juurineen pois. Ensin ei tullut oireita, mutta nyt saan jo kosketuksesta ihottuman käsiin. Tämän jälkeen olen alkanut saada myös satunnaisista muista kasveista kosketusihottumaa. Onko mahdollista, että olen allergisoitunut?
Onko viherkasveista (esim. viirivehka tai orkidea) haittaa eli aiheuttavatko ne reaktioita iholla regoivalle allergikolle ellei hän itse joudu kasvien kanssa kosketuksiin?
Miten yleistä on allergisuus tuomelle Suomessa? Ovatko nämä henkilöt samaa sukujuurta keskenään?
Onko suositus edelleen, että allerginen luopuisi kaikista huonekasveista mullassa mahdollisesti kasvavien homeiden ja mikrobien vuoksi? Vai onko järkevämpää siedättää itseään myös talvikaudella? Minulla on kasveja kaikissa huoneissa, mutta en ole huomannut oireita talvella.
Artikkelien mukaan Annansilmä huonekasvina on OK. Minulla ei ole todettu siitepölyallergioita, mutta kun poimin kuihtuneita kukkia Annansilmistä, alan aivastella suunnattomasti ja nenä vuotaa. Olen käyttänyt hengityssuojaimia, mutta niistä ole paljon apua. Muutan kukat sisälle syksyllä ja istutan ne takaisin puutarhaan keväällä, ei ongelmia. Allergia ilmenee ainoastaan talvella.
Minulla on allergioita moneen asiaan, mutta nyt kysyisin allergisoivista kasveista: Mitkä viherkasvit voivat aiheuttaa allergiaoireita? Koivuallergikko
Minkälaiset viherkasvit sopisivat parhaiten sisäilman puhdistukseen? Voiko ilmaa puhdistavia kasveja hyödyntää esim. odotustiloissa, vai onko riski, että joku asiakas voisi saada niistä allergisia oireita?