Kysymyksiä ja vastauksia

Professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastasivat tällä palstalla Kansallisen allergiaohjelman aikana lähetetyihin kysymyksiin vuoden 2018 loppuun. Aiemmat kysymykset vastauksineen löytyvät sivuilta, mutta uusiin kysymyksiin ei ainakaan toistaiseksi vastata.

 

Kysyttyjä kysymyksiä

Iho:

Olen allegikko ja astmaatikko. Huomasin, että takaravoissa on punainen läiskä, joka vähän kuumottaa ja siinä ei ole kasvanyt hiuksia. Ei kutise, mutta inhottavassa kohdassa keskellä takaraivoa.
Tyttäreni 7v on elänyt koirien kanssa koko elämänsä. 1-vuotiaana alkanut korvatulehduskierre loppui n 2v alkoi taistelu kasvojen etenkin huulten ympäristön ihottuman kanssa. Iho on kutiava ja sen myötä vertavuotava, millään rasvoilla ei saada kuriin. Verestä otettu allergiakokeita ei maito tai keliakiaa. ihottumaa ei muualla kehossa juurikaan ole.
Hei, Jokin lentävä hyönteinen, tullut ilmeisesti joulukukan ruukussa, puri yöllä ranteeseen kaksi paukamaa tammikuussa. Kuulin, kun se surisi korvan lähellä yöllä, joten arvelen että se oli se, joka puri. Kaamea kutina seurasi tätä, ja vaikka laitoin hydrokortisonia, raavin yhden paukaman verille. Välillä iho rauhoittui, mutta ärtyy edelleen esim. jos hiha hankaa aluetta. On tullut n. 2 cm levyine...
Olin leikkauksessa ja selkä puhdistettiin jodilla. Olen jodialllergikko ja nyt se alue on näppylöillä? Mitä tehdä, kutisee kovin? T R
Pidin nahkalla laastaria yön yli, mutta pakko oli ottaa pois, kun liimakohdat punertuivat ja ärsyyntyivät. Päivän verran vielä kutisivat perään - oliko se jotakin allergista vai puhdasta ärsytystä?
Olen 50 v sairaanhoitaja ja olen huomannut, että kun töissä jatkuvasti joudun pesemään käsiäni ja käyttämään käsidesiä, niin käsiä kutittaa ja ne alkavat hieman aina punoittaa. Käytän paljon myös vinyylihanskoja työssäni. Saan pitemmän työjakson aikana kutisevia pieniä näppylöitäkin. Vapailla rasvaan käsiäni Lipolanilla. Astma on, jonka sain sisäilmasta ja vaihdoin uuteen rakennukseen, missä nyky...
Hei! Ammatinvalinta askarruttaa. Olen 52-vuotias yliopiston käynyt nainen ja atooppinen ihottuma on vaivannut koko ikäni. Aloin opiskella suuhygienistiksi, koska en ole löytänyt toimistotöitä lääkealan hallintotehtävistä, joissa olin ennen työttömäksi jäämistä. Tärkein motiivini hakeutua uuteen koulutukseen oli hoitoalan työllistävyys. Ihoni oireilee aaltoilevasti useimmiten ilman erityistä syytä....
Bepanthen sisältää manteliöljyä. Emme tienneet tätä ennen ja olemme käyttäneet sitä tyttärellemme, joka on voimakkaasti mantelille allerginen. Voiko hänelle kuitenkin tulla voimakas reaktio voidetta laitettaessa rikkinäiselle iholle? Hän oireilee anafylaktisesti useille eri pähkinöille ja mantelille. Tähän asti ei kuitenkaan Bepanthenin käytössä ole ollut ongelmaa.
Minulla on ollut jo puoli vuotta kovaa kutinaa, kipua ja kirvelyä silmäluomissa. Mitkään silmätipat ja voiteet eivät ole auttaneet. Samoin antibiooteista ei ole ollut hyötyä. Allergiatesteissä paljastui nikkeliallergia. Mikä avuksi?
Aluksi suunpielissäni oli haavat, mutta nyt ne ovat muuttuneet ihottumaksi. Tämän jälkeen huomasin myös, että ylä- sekä alahuuliini on ilmestynyt näppylöitä joista välillä vuotaa jotain nestettä. Mistä voisi olla kyse ja miten sitä hoidan? B-12 vitamiinin puutteesta ei ainakaan ole kyse, sillä otan päivittäin tabletin.