Kysymyksiä ja vastauksia

Professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastasivat tällä palstalla Kansallisen allergiaohjelman aikana lähetetyihin kysymyksiin vuoden 2018 loppuun. Aiemmat kysymykset vastauksineen löytyvät sivuilta, mutta uusiin kysymyksiin ei ainakaan toistaiseksi vastata.

 

Kysyttyjä kysymyksiä

Allergia yleisesti:

Voiko tekonurmikenttä aiheuttaa koululaiselle laaja-alaisen allergian. Ko kenttä on vasta valmistunut ulkokenttä, joka on aiheuttanut myös lähiasutukselle hajuhaittoja. Viereisen koulun oppilaat ovat väistökoulussa ja joutuvat viettämään kaikki välituntinsa ko kentällä ja nyt on pojantyttärelläni laaja-alainen kutiamaton ihottuma jaloissa, käsissä, kasvoilla.
Minulla meni haju- ja makuaisti 3 vuotta sitten, olin töissä silloin rakennuksessa jossa on hometta. Voiko home viedä aistit? Magneettikuvaus otettiin päästä, ei mitään löytynyt, hajukäämit olivat kunnossa. Nyt olen töissä koulussa jossa on hometta, loman jälkeen huomaan että kurkku ja nenä oireilevat, nenän sisällä ja kurkunpäässä tuntuu niinkuin turpoisi sisältä ja kutiaa. Miten hometesti tehdää...
Hei. Otimme koiran melkein kaksi vuotta sitten, pennusta sain jonkin verran oireita, lähinnä nenän ja korvien kutinaa, iho kutisi vähän.
Tänä kesänä oireet ovat kuitenkin pahentuneet, ne alkoivat jo maaliskuussa. Eilen ja tänään koira makasi vierelläni, kun torkkusimme sohvalla, huomasin myös, että eilen ja tänään silmäni, korvani ja erityisesti nenä ja nenänpielet kutisevat runsaasti, myös muu i...
Onko mahdollista saada allergista kohtausta miehen spermasta, jos hän on syönyt maapähkinää jolle olen allerginen? Ja kuinka kauan kannattaa tällöin odottaa, että pähkinä poistuu elimistöstä?
Luin vastauksenne jonkun kobolttiallergiakysymykseen. Itselläni on kobolttiallergia ja voin sanoa että ihotautipoliklinikalla todellakin käskettiin välttää B12-vitamiinia kuten kysyjäkin kirjoitti.

Tarkennuksena vastaukseesi että syötynä B12 nimenomaan purkista (monivitamiini) omalla kohdallani pahensi ihottumaa (uusia vesikelloja). Monipuolisen ruokavalion sisältämää b12-vitamiinia en ole vält...
Kysyn tästä kun minulla on jodiallergia, röntgenissä käytettyjen varjoaineiden jälkeen ilmennyt tosi paha naamalle ja kaulalle ja ylälateraaliosaan punainen ihottuma niinku mannaryynit punaiset. Voikohan tämä sama jodiallergia tulla ruoka-aineista ja aiheuttaa myös jatkuvan kylmän tuntuista niinku olisi tulehdus? Mikään toinen vaiva ei aiheuta että olisi kylmä olen lääkäreiltä kysynyt omista asioi...
Hei, eikös kiinteiden maistelua kannattaisi aloittaa 4kk iässä imetyksen lisäksi? Jos haluaisin tukea pikkuihmisen sietokykyä ?
Hei, olen lähdössä matkalle Kreetalle. Mistä saisin ajankohtaista tietoa Saharan hiekkatuulista ja niiden pölyhaitoista?
Hei, mitä tarkoittaa krooninen idiopaattinen urtikaria? Tarkoittaako että voi saada allergisen voimakkaan (vakavan) reaktion lääkeaineista, ruoka-aineista? kiitos vastauksesta
Hei, Voiko koira-allergia ilmetä palan tunteena kurkussa? Kurkku ja kaula on tutkittu mm. ultralla ja vatsalaukku tähystetty, kurkku-nenälääkäri on katsonut peilillä, eikä mitään näy eikä löydy. Olen koiralle allerginen ja perheessä on koira. Lääkäri ei ole ottanut kantaa voiko oire johtua koirasta. Kaula tuntuu myös painellessa aralta.