Kysymyksiä ja vastauksia

Professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastasivat tällä palstalla Kansallisen allergiaohjelman aikana lähetetyihin kysymyksiin vuoden 2018 loppuun. Aiemmat kysymykset vastauksineen löytyvät sivuilta, mutta uusiin kysymyksiin ei ainakaan toistaiseksi vastata.

 

Kysyttyjä kysymyksiä

Ruoka-allergiat:

Minulla todettiin verikokeessa ja myöhemmin gastroskopioassa keliakia v. 1988. Olen ollut tiukalla dietillä nämä vuodet, ainoastaan olutta olen juonut, tähystys uusittiin noin viiden vuoden välein, kuitenkin viimeksi 2007, tulos aina että suolinukka kunnossa. Viimeisenä kolmena vuotena olen välillä livennyt syömällä esim. kylässä "tavallista" ruokaa, vatsaoireita ei ole ollut. Pyysin lääkäriltä lä...
Vauva saa allergisia oireita bataatista. Mikä siinä allergisoi ja onko jokin muu ruoka-aine, jossa on samat allergisoivat yhdisteet?
Hei, Haluaisin tietää kuinka yleinen on allergia kaakaopavulle? Olen 39-vuotias nainen, minulla on ollut allergioita pikkulapsesta asti ja joitain allergioita on ilmentynyt lisää teini-iässä. Nyt taas kuitenkin olen huomannut että voin syödä muutamia asioita, esim mansikkaa ja omenaa (kypsentämättömänä) joita luulin että pitäisi välttää. Maito ja soija ovat vältettävien listalla edelleen, samoin e...
maitoallergiaa? Voiko maito aiheuttaa kovaa vatsaa?
Minulla todettiin vakava karmiini (E120) allergia ja haluaisin tietää sen yleisyydestä. Olen saanut kolme vakavaa reaktiota ja vain Epipen on pelastanut. Yllätyin kuinka monissa elintarvikkeissa käytetään karmiinia vaikka sen voisi korvata esim. punajuurivärillä.
Moi! Olen raaoille omenoille allerginen. Teemme omenasiideriä itse, jossa omenoita ei ole kypsennetty mutta alkoholipitoisuus on 6-8%. Tappaako alkoholi allergeenit? Jos ei, mikä aika ja määrä kiehuvaa vettä tappaa? Kiitos!
Olen 55-vuotias nainen, jolle ruvennut viime aikoina tulemaan uusia allergioita, mm.pähkinät, koivu, kaikki muut alkoholit paitsi kirkas viina, kumi, hajusteet, pöly (esim.kankaat ja kirjat) ja nyt viimeisimpinä pistiäisten pistot ja kissa. (Ollut meillä 7v.) Ruuista ja juomista oireena kutiava ihottuma suun ympärille ja kaulaan, pistiäisistä kohollaan oleva n. 10cm halkaisijaltaan punoittava ja k...
Hei, minulle todettiin keväällä soija-allergia. Mieltäni on nyt jonkin aikaa vaivannut, että pystyykö soija-allerginen syömään ruokia, jotka sisältävät soijalesetiiniä? Netistä löytyy paljon väittämiä molempiin suuntiin, enkä tahtoisi oireiden jatkuvan sen takia, että syön niitä.
olenko allerginen kaikille pippureille, jalapenolle, chilille ja pähkinnöille? näistä kaikista minulta lähtee ääni, yskittää ja ahdistaa henkeä. onko nämä normaaleja oireita? voiko niitä hoitaa?
Vävyllä kumina-allergia hengenvaarallinen. Voiko tulla mökille, jonka vieressä on kuminapelto?